Cao-overleg Metaal & Techniek hervat: ‘Als we er niet uitkomen, gaan stakingen door’
Werkgevers van onder andere schadeherstel- en carrosseriebedrijven en de vakbonden onderhandelen vanaf vrijdag 9 augustus verder over een nieuwe cao voor de Metaal & Techniek. Wordt er geen resultaat geboekt, zetten vakbonden in op nieuwe stakingen, zo laat vakbond CNV weten aan AM.
Vakbonden FNV, CNV en De Unie hielden vanaf april stakingen bij kleine en middelgrote metaal- en techniekbedrijven. Waar het eerst om werkonderbrekingen van 24 uur ging, probeerden ze later de druk op te voeren met acties van 48 uur. Werkgevers in die branche kwamen begin juli met een nieuw voorstel. Zij boden toen een loonsverhoging van 7 procent per 1 juli 2024, 90 euro structureel per 1 maart 2025 en 3 procent loonsverhoging per 1 januari 2026. Hoewel de vakbonden dat bod nog te min vonden, schortte de bonden de acties op.
“Alle partijen hebben aangegeven dat het nieuwe voorstel voldoende is om in ieder geval in gesprek te gaan”, vertelt bestuurder bij vakbond CNV, Nicole Engmann- van Eijbergen aan AM. “De insteek is altijd als we een overleg beginnen, dan willen we kijken of we eruit kunnen komen.”
Voldoende aanleiding
“Na het verbeterde werkgeversvoorstel en de toelichting die we hierop hebben gegeven aan de vakbonden, is inmiddels duidelijk dat er voldoende aanleiding is om verder met elkaar in gesprek te gaan”, zegt cao-onderhandelaar Ron Follon van Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) op de Bovag-site.
Follon vervolgt: “Mocht dit gesprek positief verlopen, dan zou daaruit wat ons betreft meteen een cao-akkoord kunnen rollen. Werkgevers zijn van mening dat er een heel mooi verbeterd bod ligt, en zijn blij dat de bonden weer met ons in gesprek willen. Vanzelfsprekend geldt dat er geen acties of stakingen verwacht hoeven te worden gedurende deze periode.”
Mocht er geen overeenstemming komen, dan sluit CNV nieuwe landelijke stakingen niet uit. “Dan gaan we in Nederland door met stakingen“, aldus Engmann- van Eijbergen van CNV.
FWT wilde verder niet ingaan op vragen.
‘Een flinke stap’
Cao-onderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) vertelde eerder: “Half april strandden de onderhandelingen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Toen was ons bod een loonstijging van 9,19 procent over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7 procent over 2 jaar gaan betalen. Hiermee compenseren we de hoge inflatie van het afgelopen periode. Wij zetten hiermee een flinke stap. Als werkgevers willen we samen met de vakbonden de verantwoordelijkheid nemen om tot een cao te komen. We roepen de vakbonden daarom op deze week weer aan de onderhandelingstafel te komen.”