Tellerfraude veroorzaakte vorig jaar meer kosten, mede door toename importauto’s
Tellerfraude kostte de consument in 2023 in totaal 161 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Dat bedrag is de afgelopen jaren toegenomen, zo constateert VAT, mede door de toename van geïmporteerde auto’s.
Tot en met 2023 zijn er in totaal 217.901 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Volgens VAT kost het terugdraaien van de kilometerstand een consument gemiddeld 1.900 euro. ‘De kosten zitten niet alleen in het feit dat je een auto te duur koopt, maar je verkoopt de auto ook moeilijker én het onderhoudspatroon is anders dan je mag verwachten’, aldus VAT.
Tellerfraude komt in absolute aantallen afgelopen jaar gelukkig minder voor, constateert VAT. Maar de totaal ontstane kosten door tellerfraude zijn toegenomen met 21 miljoen euro ten opzichte van 2020.
Importauto’s
Het grootste gedeelte van de tellerfraude komt voor rekening van importauto’s. Dit komt omdat de standen uit het buitenland moeilijker controleerbaar zijn. Behalve in België worden er in andere landen geen tellerstanden bijgehouden in een centrale database. Er zijn in 2023 in totaal 254.646 auto’s geïmporteerd. Het overgrote deel hiervan komt uit Duitsland. VAT schat in dat ongeveer 20 procent hiervan is teruggedraaid.
Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 2014 verboden. De strafmaat is een boete van 10 duizend euro en/of één jaar celstraf.
VAT en RDW werken naar eigen zeggen intensief samen om consumenten te informeren en te beschermen. Via het RDW-voertuigrapport en adviezen om voertuigen bij betrouwbare bedrijven te kopen, blijft bewustwording een belangrijk speerpunt, aldus VAT.