Duitse minister pleit voor steunmaatregelen Volkswagen-EV’s

Volkswagen • Vooral op de markt voor elektrische auto’s heeft Volkswagen last van overcapaciteit, wat betekent dat fabrieken veel meer kunnen produceren dan waar vraag naar is.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Volkswagen)

Robert Habeck, de Duitse minister voor Economische Zaken, wil nieuwe steunmaatregelen nemen om de verkoop van elektrische auto’s aan te jagen. Dat zei hij bij een bezoek aan werknemers van een fabriek van Volkswagen, dat met grote financiële tegenslag kampt door zwakke autoverkopen in Duitsland. Dit meldt ANP.

Habeck wees op plannen om belastingvoordelen in te voeren voor elektrische bedrijfsauto’s. Hij kondigde ook een “autotop” aan, waarvoor fabrikanten, vakbonden en toeleveranciers maandag bijeenkomen om te praten over de crisis in de Duitse auto-industrie. Volkswagen is voor het eerst in zijn geschiedenis van plan Duitse fabrieken te sluiten door de tegenvallende verkopen in Europa.

Overcapaciteit

Vooral op de markt voor elektrische auto’s heeft Volkswagen last van overcapaciteit, wat betekent dat fabrieken veel meer kunnen produceren dan waar vraag naar is. De Duitse regering beëindigde in december vrij abrupt een subsidieregeling voor elektrische auto’s. Dat was het gevolg van een groot gat in de begroting door een ongunstige uitspraak van het Duitse grondwettelijke hof.

Donderdag kwam Mercedes-Benz met nieuws dat de crisissfeer in de Duitse auto-industrie versterkt. Het autoconcern uit Stuttgart is veel somberder over zijn winstmarges dit jaar, vooral als gevolg van problemen in China. Door de crisis in de vastgoedsector van dat land zijn Chinese consumenten onzekerder geworden, wat drukt op de verkoop van luxeauto’s.

Verminderde EV-vraag

In zijn laatste marktupdate constateert Acea dat de verkoop van volledig elektrische auto’s in Europa in augustus is gekelderd. Alles bij elkaar telde de Europese autobrancheorganisatie 93 duizend registraties voor volledig elektrische wagens. Dat is bijna 44 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De afname komt onder meer door een “spectaculaire daling” in Duitsland. Hier daalde het aantal registraties met respectievelijk bijna 69 procent. Ook in Frankrijk daalde de vraag, met ruim 33 procent.

De vraag naar elektrische auto’s staat wereldwijd al langer onder druk, omdat veel overheden hun subsidieregelingen aan het afbouwen zijn.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Autoschade- en Bandenportaal en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.