Bovag: cashlimiet naar 10.000 euro speelt criminelen in de kaart

Fraude • Bovag benadrukt dat een cashlimiet van 3.000 euro een noodzakelijke stap is in de strijd tegen witwaspraktijken.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Regeringspartijen PVV, NSC en BBB hebben tijdens het Wetgevingsoverleg ‘Wet plan van aanpak witwassen’ op 9 september in de Tweede Kamer argumenten aangedragen om de grens voor contante betalingen te verhogen naar tienduizend euro. Hierbij werden volgens Bovag standpunten aangehaald die zouden klinken uit de autobranche. Bovag herkent zich ‘absoluut niet’ in deze standpunten en betreurt het dat beleidsvoorstellen hierop niettemin worden gebaseerd. Dit meldt de brancheorganisatie vandaag.

‘Het is vreemd en zorgwekkend dat er voorbij wordt gegaan aan de gedeelde visie van organisaties als Bovag, VNO-NCW en MKB-Nederland, die samen het leeuwendeel van de mobiliteitssector en vele andere sectoren vertegenwoordigen’, schrijft Bovag in een persbericht. “PVV, NSC en BBB lijken zich te laten leiden door partijen die baat hebben bij een zo hoog mogelijke grens voor contante betalingen. Deze groepen zijn echter niet representatief voor de autobranche, en hun bedoelingen roepen vragen op”, zegt Peter Niesink, algemeen directeur van Bovag.

Gezamenlijk

De ondernemersorganisaties staan juist gezamenlijk achter de grens van drieduizend euro, in het belang van veilig ondernemerschap, om witwaspraktijken effectief te bestrijden en, tegelijkertijd, regeldruk te verlagen. Niesink: “Wie willen PVV, NSC en BBB helpen met hun voorstel om het breed gesteunde cashlimiet van drieduizend euro toch te verhogen? Het is onnodig, het speelt alleen criminelen en malafide bedrijven in de kaart, terwijl ondernemers niet om meer regels en administratie vragen.”

Bovag benadrukt dat een cashlimiet van drieduizend euro een noodzakelijke stap is in de strijd tegen witwaspraktijken. Het verhogen van deze limiet naar tienduizend euro leidt alleen maar tot grotere risico’s voor ondernemers, extra regeldruk onder andere door het transactieonderzoek van banken hierop, en oneerlijke concurrentie binnen de sector, zo is de vrees.

Op dinsdag 24 september stemt de Tweede Kamer over deze kwestie.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit. Â