Duitse vakbonden eisen 7% loonsverhoging

Onderhandelingen • Oorspronkelijk stonden de gesprekken pas voor oktober gepland.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Duitse vakbonden gaan woensdag met Volkswagen om tafel voor de start van nieuwe loononderhandelingen. De gesprekken vinden plaats op het moment dat Volkswagen de kosten flink wil terugdringen, door het schrappen van banen en het mogelijk sluiten van fabrieken. Daardoor staan de bonden en Volkswagen direct al lijnrecht tegenover elkaar. Dat meldt ANP.

De onderhandelingen hebben betrekking op de cao voor de 120 duizend werknemers die werken voor Volkswagen verspreid over zes grote fabrieken. Oorspronkelijk stonden de gesprekken pas voor oktober gepland, maar de ingrijpende bezuinigingsplannen hebben deze naar voren gehaald. Vakbond IG Metall eist onder meer een loonsverhoging van 7 procent, een verhoging die de bond eist in de gehele branche.

‘Vechten voor elke baan’

Onderdeel van de bezuinigingsplannen is het mogelijk sluiten van fabrieken in Duitsland, voor het eerst in het bestaan van het bedrijf. Ook zegde Volkswagen eerder deze maand een dertig jaar oude werkzekerheidsovereenkomst op. Daardoor heeft het bedrijf de mogelijkheid vanaf juli volgend jaar een ontslagronde door te voeren. Het Duitse vaktijdschrift Manager Magazin meldde vorige week op basis van bronnen dat Volkswagen zou overwegen 30 duizend van de 130 duizend banen te schrappen in Duitsland.

Vakbonden hebben gezworen zich fel te verzetten tegen de voorgenomen plannen van het bedrijf. IG Metall heeft Volkswagen gevraagd eerst concrete bezuinigingsplannen op tafel te leggen, zodat daarover onderhandeld kan worden. Details over mogelijke massaontslagen en fabriekssluitingen ontbreken namelijk nog. Volgens IG Metall-districtsleider Thorsten Grƶger gooit het bedrijf daarmee “extra olie op het vuur”: hij wil dat er een “levensvatbaar toekomstplan voor alle locaties” komt, zonder ontslagen en sluitingen.

Volkswagen-topman Oliver Blume verwacht daarentegen beweging vanuit de bond, “om op het gebied van kosten vooruitgang te boeken”. Dat zei hij maandag in gesprek met de Duitse televisiezender ZDF. Daarbij benadrukte hij wel te “zullen vechten voor elke baan” in Duitsland. “Maar daarvoor is het noodzakelijk dat we op kostengebied in alle sectoren flink naar beneden gaan.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (ā€™80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.