‘Recyclingbijdrage voor auto’s blijft in 2025 gelijk’

Recycling • Ook de beheerbijdragen voor autobatterijen blijven ongewijzigd.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Shutterstock)

De recyclingbijdrage voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens blijft vanaf 1 januari 2025 20 euro (inclusief btw). Ook de beheerbijdragen voor de inzameling en verwerking van batterijen uit elektrische auto’s blijven gelijk. Dat maakt Auto Recycling Nederland (ARN) bekend.

De recyclingbijdrage is bedoeld om alle auto’s in Nederland aan het einde van hun levensduur milieuverantwoord te recyclen en wordt door ARN ingezet om aan het wettelijke verplichte recyclingpercentage van minimaal 95 procent te voldoen. In de afgelopen jaren is de recyclingbijdrage gedaald. Dit is in lijn met de afspraken met de overheid en de branche.

De afdracht van de recyclingbijdrage is sinds 1 mei 2021 verplicht voor elke auto die voor het eerst op de Nederlandse markt komt. Voor EV-batterijen kunnen importeurs vrijwillig deelnemen aan het collectieve systeem van ARN. Importeurs mogen er ook voor kiezen om zelf de inzameling en verwerking van EV-batterijen te regelen en hierover aan de Nederlandse overheid te rapporteren, aldus ARN.

Gehalveerd

De beheerbijdragen voor de inzameling en recycling van EV-batterijen zijn enige jaren geleden gehalveerd. Reden hiervan was dat batterijen die elektrische auto’s aandrijven langer meegaan dan oorspronkelijk verwacht. De huidige tarieven zijn afgestemd op de verwachte toekomstige verplichtingen voor de inzameling en recycling van afgedankte EV-batterijen. Om die reden zijn de beheerbijdragen die deelnemende auto-importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van EV-batterijen per 1 januari 2025 wederom niet gewijzigd, schrijft ARN.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.