Ratan Tata, de Indiër die JLR redde, overleden

Jaguar Land Rover • Tata was oud-bestuursvoorzitter van Tata Group, waaronder ook Tata Steel valt.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ratan Tata (foto Tata Group)

Ratan Tata, de Indiase ondernemer die van Tata Group een bedrijf met een miljardenomzet maakte, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het concern. Binnen de automotive is hij vooral bekend als koper van Jaguar Land Rover in 2008. De overleden topman wordt opgevolgd door zijn halfbroer Noel Tata.

In 1991 nam Ratan Tata de leiding over over Tata Group over van zijn oom. Hij wist het bedrijf, dat zich op vele sectoren beweegt, tot een wereldwijde speler uit te bouwen. In Nederland is Tata Group vooral bekend door de overname in 2007 van de Hoogovens in IJmuiden van het Brits-Nederlandse Corus.

In 2008 besloot Ratan Tata om de noodlijdende Britse merken Jaguar en Land Rover te kopen van Ford. Wat toen als controversieel werd gezien, pakte goed uit. Al leed met name Jaguar nog jarenlang zoveel verlies, dat het drukte op de jaarcijfers van Tata Motors.

De BBC ziet de stap van Tata om JLR op te kopen ook als een vertraagde wraakactie naar Ford: dat had begin jaren ’90 spottend geweigerd Tata Motors over te nemen. Dat was destijds nog voornamelijk een tractorfabrikant. De overname van JLR benadrukte dat Tata een groter concern was geworden dan Ford, stelt de BBC. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.