Volkswagen plant sluiting drie Duitse fabrieken, vakbond spreekt van ‘steek in het hart’

Volkswagen • De leiding van Volkswagen bespreekt verschillende mogelijke besparingsmaatregelen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Volkswagen is van plan om ten minste drie fabrieken in Duitsland te sluiten. Dat meldt ANP. Daardoor komen tienduizenden banen te vervallen, heeft het personeel te horen gekregen. Volkswagen heeft tien fabrieken in Duitsland en ongeveer 120 duizend medewerkers.

Daniela Cavallo, voorzitter van de ondernemingsraad van VW, spreekt van “uithongering” door de directie. “Dit betekent dat er nog meer producten, ploegendiensten en complete productielijnen worden geschrapt”. Het plan omvat ook een voorgestelde loonsverlaging van 10 procent voor alle medewerkers, volgens de ondernemingsraad.

Het management heeft de ondernemingsraad geïnformeerd over de plannen. Ook op alle overgebleven locaties in het land zal bezuinigd worden, zei ondernemingsraadvoorzitter Cavallo, die ook zitting heeft in de raad van commissarissen van VW.

Vakbond

De Duitse vakbond IG Metall reageert verontwaardigd op de plannen van Volkswagen om in Duitsland zeker drie fabrieken te sluiten. “Dit is een diepe steek in het hart van de hardwerkende VW-arbeidskrachten”, zo citeert het ANP IG Metall-districtsleider Thorsten Gröger. De vakbond vertegenwoordigt een groot deel van de werknemers van Volkswagen.

De ondernemingsraad van het autoconcern meldde ook dat Volkswagen zeker tienduizenden banen schrapt. Ondernemingsraadvoorzitter Daniela Cavallo zei dat daarnaast wordt bezuinigd op de overgebleven fabrieken in Duitsland. “We verwachten dat Volkswagen en het bestuur aan de onderhandelingstafel met realistische plannen voor de toekomst komen, in plaats van fantasieën voor bezuinigingen”, zegt Gröger.

Kostenbesparende

Eerder meldde het Duitse Handelsblatt dat Volkswagen een reeks kostenbesparende maatregelen voor het automerk onderzoekt, waaronder de loonsverlaging van 10 procent en een loonbevriezing van twee jaar, in een poging om 4 miljard euro te besparen.

Volgens de Duitse krant heeft de leiding van Volkswagen verschillende mogelijke besparingsmaatregelen besproken. Deze omvatten het beperken van bonussen voor topmedewerkers, het verminderen van extra uitkeringen voor werknemersjubilea en het onderzoeken van mogelijke sluitingen van enkele Duitse productielocaties.

Een woordvoerder van Volkswagen weigerde commentaar te geven op de lopende onderhandelingen met de ondernemingsraad en IG Metall, de Duitse vakbond voor metaalbewerkers.

Toenemende druk

De autofabrikant staat onder toenemende druk om kosten te verlagen. Zo uitten werknemers kritiek op het management omdat er geen duidelijke toekomststrategie wordt gepresenteerd, ondanks beloften dat er een nieuw plan in de maak is.

Volkswagen-medewerkers leggen vandaag (28 oktober) het werk neer om te protesteren tegen de plannen om in Duitsland fabrieken te sluiten.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Fleet & Mobility en beheert de portfolio's autoschade en banden. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.