Aftrek eigen bijdrage niet altijd toegestaan
Tot en met 2008 was het wel zo dat als werknemers een bijdrage voor het gebruik van een leaseauto betaalden aan de leasemaatschappij, de werkgever deze bijdrage ook mocht aftrekken voor de bijtelling. Dat stond ook in het Handboek loonheffingen.
Maar volgens het arrest van de Hoge Raad mag dat – met terugwerkende kracht – niet meer vanaf 2009. “Alleen als de werknemer de bijdrage rechtstreeks betaalt aan de werkgever en tevens met hem expliciet afspreekt dat die betaling berust op privé gebruik van de leaseauto, mag de werkgever de eigen bijdrage verrekenen met de bijtelling”, legt Gerard van Westen van Deloitte Belastingadviseurs uit. “De Belastingsdienst staat sinds 2009 geen andere constructie meer toe. Hoe het nog wel mag is geruisloos doorgevoerd in het Handboek Loonheffingen.”
Naheffen
In de geruisloze doorvoering zit volgens Van Westen het probleem. “Enkele grote bedrijven hebben hun wagenparkbeheer zo ingeregeld dat de werknemer een eigen bijdrage overmaakt aan de leasemaatschappij.” Volgens Van Westen is het niet uitgesloten dat deze bedrijven naheffingen krijgen. Wie hier voor opdraait is onduidelijk. “In principe is de werkgever verantwoordelijk voor de juiste loonbelastingafdracht en mag de werknemer erop vertrouwen dat deze klopt. Ik denk dat werkgevers een eventuele naheffing niet zomaar kunnen doorbelasten aan de werknemer.”