Nio opent 50ste batterijwisselstation in Europa

Nio • Nio opende het eerste Europese ‘Power Swap Station’ in 2022, eveneens in Noorwegen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Nio)

Nio heeft deze week in de Noorse hoofdstad Oslo het vijftigste batterijwisselstation geopend. Het nieuwe station is van de derde generatie en kan tot 408 swaps per dag uitvoeren en maximaal 21 batterijen opslaan, zo meldt Nio.

Nio, dat vooral elektrische auto’s bouwt voor het hogere segment, opende het eerste Europese ‘Power Swap Station’ in 2022, eveneens in Noorwegen. Sindsdien is er gewerkt aan uitbreiding van het netwerk. De Chinese EV-fabrikant exploiteert nu in totaal 2.493 wisselstations verspreid over zes landen: China, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden. Samen hebben zij inmiddels meer dan 48 miljoen batterijwissels uitgevoerd waarvan meer dan 71.400 in Europa, laat het bedrijf weten.

Techniek

Het ‘swappen’ van batterijen biedt volgens Nio een aantal voordelen. ‘Het gaat snel (drie minuten) en is volledig geautomatiseerd, zodat berijders hun auto niet hoeven te verlaten’. Berijders die kiezen voor Battery-as-a-Service (BaaS) betalen volgens Nio bovendien een lagere aanschafprijs.

Nio besloot vorig jaar een einde te maken aan het gratis gebruik van de wisselstations.

Nio investeert fors in batterijwisseltechnologie. Vorig jaar sloot het meerdere deals met andere fabrikanten. In het vierde kwartaal van 2024 lanceert het bedrijf zijn tweede merk, Alps. Dat moet een volumemerk worden. De Chinese autofabrikant heeft in 2023 in totaal 160 duizend auto’s verkocht, een stijging van 30,7 procent ten opzichte van 2022. De omzet steeg 13 procent tot ruim 8 miljard euro. Het bedrijf zag het verlies daarbij oplopen tot 2,7 miljard euro.

In de AM Powerranking krijgt Nio een ‘redelijke’ slagingskans toebedeeld van de redactie. Het merk heeft met de batterijwissels een USP, maar of dat voldoende is om marktaandeel te veroveren blijft de vraag. Voorlopig lijdt Nio fors verlies. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.