Onderzoek: 33% van de autobezitters vindt overstap van brandstofauto naar EV te duur
Een derde van de autobezitters in Nederland vindt het financieel niet haalbaar om na hun huidige brandstofauto over te stappen op een EV. Dat blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Deze instantie stelt verder dat 10 procent van volwassen Nederlanders problemen ervaart bij het betalen van zijn of haar vervoer. Deze groep bestaat, zo stelt het instituut, vooral uit mensen met een laag inkomen, eenoudergezinnen, en werklozen.
Volgens het instituut is de overstap naar elektrisch rijden een ‘significant financiële uitdaging’. De hoge aanschafkosten en mogelijke kosten voor het laden zijn een barrière voor veel huishoudens.
TCO
Het Kennisinstituut nam ook de totale eigendomskosten van een auto onder de loep. Deze Total Cost of Ownership (TCO), inclusief vaste kosten zoals verzekering, onderhoud, afschrijving en variabele kosten zoals brandstof, variëren sterk afhankelijk van het model en het gebruik. Voor een A-klasse auto liggen de kosten tussen 29 en 50 cent per kilometer, terwijl voor een C-klasse auto de kosten tussen 54 en 73 cent per kilometer liggen.
Volgens het instituut maakt dit autorijden relatief duur, zeker in vergelijking met andere vervoersmiddelen zoals fietsen en openbaar vervoer.
Verder blijkt uit het rapport dat 10 procent van de autobezitters in Nederland te maken heeft met matige financiële zekerheid en minstens één keer een geldprobleem bij het autogebruik ervaart. Dit betekent dat zij moeite hebben om de kosten van hun auto te dragen. Dit resulteert volgens net instituut in het uitstellen van groot onderhoud of het bezuinigen op andere uitgaven.
Brandstofprijzen
Verder blijkt uit het rapport dat de prijzen van leaseauto’s sterker zijn gestegen dan de inflatie. Hoewel private lease voor sommige huishoudens aantrekkelijk is vanwege de voorspelbare maandelijkse kosten, kunnen onverwachte levensveranderingen zoals inkomensverlies tot financiële problemen leiden, vooral omdat het beëindigen van een leasecontract vaak hoge kosten met zich meebrengt.
Ook zijn de kosten van vooral brandstofprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2022 stegen de brandstofprijzen sterker dan de inflatie, wat een impact had op de kosten van autorijden.
Autobezit blijft aantrekkelijk
Toch blijft de auto voor veel mensen een aantrekkelijker alternatief dan openbaar vervoer, zo blijkt uit het rapport. Dit komt volgens het instituut deels doordat mensen vaak alleen de variabele kosten van een autorit meenemen in hun berekeningen, en niet de vaste kosten van autobezit.
Daarnaast is autorijden voor groepen vaak goedkoper dan het openbaar vervoer. Voor ritten met meerdere personen is de auto financieel voordeliger dan openbaar vervoer, wat bijdraagt aan de aanhoudende populariteit van de auto, ondanks de stijgende kosten.