Italië steunt EU-heffingen op Chinese elektrische auto’s, Spanje en Duitsland onzeker

Handelsoorlog • Wang Wentao, de Chinese handelsminister, bezoekt Brussel om de invoering van de definitieve importtarieven tegen te houden.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Europa, China
(Foto: Shutterstock)

Italië steunt de hoge invoerheffingen van de Europese Unie op elektrische auto’s uit China. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani gezegd in aanloop naar een ontmoeting met de Chinese minister van Handel in Rome op maandag, zo meldt ANP.

Automotive News Europe meldt dat de EU-lidstaten 25 september stemmen over de importheffingen.

Van tafel

Volgens Tajani zijn die Europese heffingen nodig om de eigen auto-industrie te beschermen. De minister stelt dat er gelijkheid moet zijn in de handel met China en dat bedrijven op vergelijkbare voorwaarden met elkaar moeten kunnen concurreren. Hij wil dat er een positief handelsklimaat is voor de twee economische handelsblokken, zonder dumping en obstakels door Beijing.

De Chinese handelsminister Wang Wentao gaat deze week ook naar Brussel om met Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis te praten. China wil dat de hoge invoertarieven van tafel gaan.

Spanje en Duitsland

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei vorige week nog dat er een compromis moet komen, want anders kan een handelsoorlog met China ontstaan. Ook in Duitsland is er weerstand tegen de heffingen door zorgen over tegenmaatregelen van China rond Europese auto’s.

China heeft al gezegd onderzoek te doen naar het dumpen van varkensvlees uit Europa op de Chinese markt. Dat kan betekenen dat er heffingen komen op varkensvlees uit de EU. Ook wordt het dumpen van Europese zuivelproducten op de Chinese markt onderzocht.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie, waar hij voornamelijk gespecialiseerd is in leasing. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.