ANWB: Eén winterband onveilig, vijf scoren onvoldoende

Banden • Winterbanden van Continental, Goodyear en Michelin behaalde de hoogste scores.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Winterband. (Foto: Shutterstock).

De ANWB heeft in zijn nieuwste winterbandentest 28 banden onder de loep genomen. Van de geteste banden in de maat 205/55 R16H, werden vijf banden als onvoldoende beoordeeld. Eén van deze banden, de Winrun Winter-max A1, is als onveilig bestempeld. Dat meldt de ANWB.

De Winrun Winter-max A1 scoorde slecht op nat wegdek, met te weinig grip en een te lange remweg. Hierdoor wordt het risico op slippen en het verlies van controle over de auto aanzienlijk vergroot. De band wordt daarom afgeraden voor veilig gebruik.

Naast deze onveilige band werden vier andere banden in dezelfde maat als onvoldoende beoordeeld. Deze hebben aanzienlijke tekortkomingen op één of meerdere testonderdelen, maar kunnen bij aangepast rijgedrag nog veilig worden gebruikt.

Continental, Goodyear en Michelin

Drie banden behaalden de hoogste score van vier sterren: de Continental WinterContact TS870, de Goodyear UltraGrip Performance 3 en de Michelin Alpin 6. De Continental scoorde uitstekend op alle testonderdelen, terwijl de Michelin uitblonk in levensduur en slijtvastheid. De Goodyear presteerde goed op zowel rijgedrag als milieuvriendelijkheid.

De ANWB benadrukt het belang van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van winterbanden en raadt automobilisten aan om voor veilige opties te kiezen die passen bij hun rijstijl en rijomstandigheden.

Het aantal autorijders dat afgelopen winter op winterbanden reed steeg voor het eerst in lange tijd, zo blijkt uit Kwikfit’s halfjaarlijkse onderzoek de ‘bandenmonitor’. Kwikfit constateert een stijging van 2,8 procentpunt in het ‘wegdekaandeel’ van winterbanden vergeleken met het voorjaar van 2023. Lees hier meer.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie, waar hij voornamelijk gespecialiseerd is in leasing. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.