FNV vreest banenverlies bij Nederlandse toeleveranciers door problemen in Duitse auto-industrie

Duitsland • De ontwikkelingen in Duitsland raken ook de Nederlandse markt van toeleveranciers, ziet de vakbond.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
In het magazijn van AAGB zijn nu nog meer producten van Hella op voorraad.
(Foto: AAG)

De FNV uit zorgen over een mogelijk groot banenverlies bij Nederlandse toeleveranciers door de aanhoudende problemen in de Duitse auto-industrie. Dat meldt ANP.

Volgens Hans Wijers, vakbondsbestuurder bij FNV Metaal, zijn de komende maanden cruciaal. “De grote vraag is welke maatregelen bedrijven en overheden zullen nemen om de situatie het hoofd te bieden.”

In Duitsland is gisteren een crisisberaad geweest. De uitkomst daarvan is nog ongewis. De Duitse minister van Economische Zaken zegt dat er over staatssteun is gesproken, maar noemt nog geen concrete maatregelen.

Dalende verkoopcijfers

De Duitse autofabrikanten kampen met dalende verkoopcijfers en de hoge kosten van de overgang naar elektrisch rijden. Dit, gecombineerd met een stagnerende buitenlandse afzetmarkt, met name in China, dwingt fabrikanten zoals Mercedes, BMW en Volkswagen hun winstverwachtingen naar beneden bij te stellen. Volkswagen overweegt zelfs om voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten vanwege tegenvallende verkopen.

Deze ontwikkelingen raken ook Nederlandse toeleveranciers die sterk afhankelijk zijn van de Duitse markt. “De orders stromen momenteel niet binnen”, waarschuwt Wijers. Hij vreest dat sommige productiebedrijven mogelijk hun activiteiten naar het buitenland zullen verplaatsen, wat een zware klap kan betekenen voor de werkgelegenheid in Nederland.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie, waar hij voornamelijk gespecialiseerd is in leasing. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.