‘Mede-oprichter Northvolt en Zweedse fondsen overwegen geldinjectie’

Batterijen • Northvolt is in gesprek met investeerders en kredietverstrekkers om op korte termijn zo’n 200 miljoen euro aan financiering veilig te stellen.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock).

Harald Mix, mede-oprichter van het worstelende Zweedse batterijbedrijf Northvolt, is bereid om 100 miljoen kronen (8,7 miljoen euro) in de groep te investeren. Mogelijk sluiten de pensioenfondsen AMF en AP, die al in Northvolt hebben geïnvesteerd, zich bij de kapitaalinjectie aan, onder de voorwaarde dat andere aandeelhouders en kredietverstrekkers ook bereid zijn bij te dragen. Dit meldt Reuters op basis van berichtgeving van de Zweedse omroep SVT.

Ook de investeringsafdeling van Goldman Sachs Group, de op één na grootste eigenaar van Northvolt, overweegt volgens Bloomberg News deel te nemen aan de inspanningen om de batterijfabrikant te redden.

Northvolt is in gesprek met investeerders en kredietverstrekkers om op korte termijn zo’n 200 miljoen euro aan financiering veilig te stellen. Het bedrijf is in enkele maanden tijd veranderd van Europa’s beste hoop op lokaal geproduceerde batterijen voor elektrische voertuigen, tot een bedrijf dat wanhopig op zoek is naar fondsen.

Grootste batterijfabrikant

Het Zweedse Northvolt haalde in 2023 ruim 1 miljard euro op bij investeerders met als doel de grootste batterijfabrikant van Europa te worden. Zo bouwt het bedrijf aan een giga-batterijenfabriek in Skellefteå in Noord-Zweden. Verder heeft Northvolt een vestiging in het Poolse Gdansk en staat er een batterijenfabriek op het programma in het Duitse Heide.

De problemen voor Northvolt zijn begonnen door vertragingen bij het bedrijf zelf, en door de gedaalde vraag naar elektrische auto’s in Europa, waardoor autofabrikanten hun productie noodgedwongen naar beneden bijstellen. Zo annuleerde BMW een order ter waarde van twee miljard euro. Vanwege de slechtere marktomstandigheden kondigde het bedrijf vorige maand aan 1.600 banen te schrappen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.