Tesla voert winst op dankzij kostenbesparingen en verkoop van emissierechten

Tesla • De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op bijna 2,2 miljard dollar.
Robert L. Smid Robert L. Smid
De Tesla Model 3. (Foto: Shutterstock)

Tesla is erin geslaagd de winst in het derde kwartaal met 17 procent op te voeren in vergelijking met een jaar eerder. De automaker verkocht meer auto’s en verlaagde de kosten per afgeleverde wagen aanzienlijk. Daarnaast verdiende het bedrijf veel aan de verkoop van emissierechten.

De nettowinst kwam uit op bijna 2,2 miljard dollar. Eerder deze maand maakte Tesla al bekend iets meer auto’s te hebben verkocht dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Mede daardoor steeg de omzet 8 procent tot 25,2 miljard dollar.

In heel 2024 verwacht Tesla iets meer auto’s te verkopen dan vorig jaar. Dat is opvallend, want het Amerikaanse bedrijf heeft te maken met fellere concurrentie uit China. Ook zijn veel autokopers minder happig op elektrische auto’s door het afbouwen van subsidies, wat Europese autoconcerns als Volkswagen dwarszit.

Betaalbare EV

Tesla benadrukte in het kwartaalbericht nog altijd te werken aan een betaalbaardere elektrische auto dan de huidige modellen. Het bedrijf denkt die goedkopere Tesla’s in de eerste helft van volgend jaar op de markt te brengen. Over de ontwikkeling van goedkopere auto’s ontstonden zorgen door alle aandacht die topman Elon Musk besteedt aan een autonoom rijdende ‘robotaxi’.

Beurs

Begin deze maand verloor Tesla nog aan beurswaarde op Wall Street. Beleggers reageerden onder meer op nieuwe problemen met de Cybertrucks van het Amerikaanse concern. Nu lijken beleggers juist enthousiast over het kwartaalbericht.  Aandelen van Tesla stonden woensdagavond laat ruim 8 procent hoger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive, Fleet & Mobility en beheert de portfolio's autoschade en banden. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.