Volkswagen overweegt sluiting Duitse fabrieken

Reorganisatie • De ondernemingsraad verzet zich fel tegen mogelijke reorganisaties.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Volkswagen

Volkswagen overweegt fabrieken in Duitsland te sluiten om de kosten terug te dringen. Ook wil Volkswagen banenafspraken uit 1994 schrappen die gedwongen ontslagen tot 2029 uitsloten. De plannen stuiten op veel weerstand van de ondernemingsraad, die zegt in verzet te gaan. Dat meldt het ANP.

Het schrappen van banen door natuurlijk verloop, zoals werknemers die met pensioen gaan, is niet langer toereikend, aldus Volkswagen. “De onderneming is van mening dat een reorganisatie die uitsluitend gebaseerd is op demografische trends niet voldoende is om op korte termijn de structurele aanpassingen door te voeren die nodig zijn om de concurrentiepositie te verbeteren”, aldus het bedrijf.

Het merk Volkswagen kampt al langer met hoge kosten, waardoor het rendement achterblijft bij merken als Skoda, Seat en Audi die ook onder de Volkswagen Group vallen. Het concern kwam vorig jaar met een kostenbesparingsprogramma. Dat moest ervoor zorgen dat de winst tegen 2026 met 10 miljard euro verbetert. Maar zwakke prestaties hebben de situatie verslechterd waardoor extra maatregelen nodig zijn.

Lees hier de column van Arjen de Jong uit juni 2023. “De vakbonden, de COR en het Bundesland Nedersaksen, drie zachte heelmeesters, vertegenwoordigen meer dan 50 procent van de RvC-leden. Daar waar Volkswagen spijkerhard had moeten ingrijpen, is er – onder druk van de RvC – weer gekozen voor een beperkte reorganisatie. Volkswagen wordt zo een stinkende wond.” 

‘In gevaar’

Volkswagen heeft nog geen concrete cijfers gegeven over hoeveel van de ongeveer 120 duizend banen in Duitsland mogelijk verdwijnen. Ook is niet bekend welke locaties mogelijk gesloten worden.

De ondernemingsraad is het niet eens met de reorganisatie, komt naar voren uit de personeelskrant van de raad die in handen is van persbureau dpa. Voorzitter Daniela Cavallo noemt de plannen “een aanval op onze banen, locaties en collectieve overeenkomsten. Dit brengt VW zelf en daarmee het hart van het concern in gevaar. We zullen ons hier fel tegen verdedigen”, zegt zij. “Met mij zullen er geen VW-locaties worden gesloten.”

Analisten hebben eerder gesuggereerd dat de Volkswagen vestigingen in OsnabrĂŒck en Dresden in aanmerking komen voor sluiting. De deelstaat Nedersaksen, de op een na grootste aandeelhouder van Volkswagen, zou de maatregelen steunen.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.