Ook kartelwaakhond stelt Oostenrijkse Peugeot-dealer Büchl in het gelijk in zaak tegen PSA

Peugeot • Cecra verwelkomt ‘historische beslissing’ van de Oostenrijkse mededingingsautoriteit tegen Peugeot Oostenrijk.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: Shutterstock)

Cecra, de Europese brancheorganisatie voor autobedrijven, is ’tevreden’ met een uitspraak van de Oostenrijkse mededingingsautoriteit tegen Peugeot Oostenrijk (PSA) wegens machtsmisbruik. ‘Deze beslissing is een belangrijke overwinning voor autodealers en zet een belangrijk precedent in de aanpak van oneerlijke praktijken van fabrikanten in heel Europa’, meldt Cecra.

De zaak, aangespannen door de Oostenrijkse Peugeot-dealer Büchl, bracht volgens Cecra oneerlijke eisen en economisch schadelijke praktijken aan het licht die door PSA werden opgelegd en die buitensporige druk uitoefenden op de erkende dealers. De rechtbank oordeelde dat verschillende praktijken van Peugeot, zoals het verhogen van verkooptargets en het koppelen van dealerbonussen aan klanttevredenheidsonderzoeken, zowel in strijd waren met de Oostenrijkse als de Europese mededingingswetgeving.

Dwingen

De kartelrechtbank bepaalde in de uitspraak dat Peugeot dealers niet langer mag dwingen om deel te nemen aan verkoopacties, en hun vrijheid om prijzen vast te stellen niet langer mag beperken. De rechtbank verbood PSA ook om dealerbonussen te koppelen aan klanttevredenheidsonderzoeken en verkooptargets op te blazen om dealerwinsten te verlagen. Daarnaast werd PSA’s praktijk om te concurreren met de eigen dealers door auto’s tegen lagere prijzen aan te bieden via hun eigen kanalen, illegaal verklaard.

Ook verbood de rechtbank het gebruik van Peugeot’s kostbare inspectiesysteem in de werkplaats, en uurtarieven die de operationele kosten niet dekken, waardoor garantiewerkzaamheden financieel onaantrekkelijk werden. Bovendien mag PSA de kosten van haar mystery shopping- en auditsystemen niet langer doorberekenen aan de dealers.

“Deze beslissing benadrukt de noodzaak van een evenwichtige en eerlijke aanpak van de dealeractiviteiten. Deze uitspraak zal niet alleen de Oostenrijkse dealers beschermen, maar ook bredere veranderingen in heel Europa inspireren. Cecra zal blijven pleiten voor de rechten van dealers in heel Europa,” zei Bernard Lycke, algemeen directeur van de belangenorganisatie.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.