Schaeffler voorspelt zwaar 2019 en schrapt weer banen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Schaeffler

De Duitse onderdelenfabrikant Schaeffler – specialist in lagers – voorspelt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018 een verdere verslechtering van de autosector dit jaar. In 2018 liep de EBIT (winst voor belasting en rente) bij een licht gestegen omzet (+3,9%) met 9,7 procent terug. Een jaar eerder liep de EBIT met 11,3 procent terug.

Om die reden gaat het concern 900 banen schrappen. Dit komt bovenop de 550 Engelse banen die vorig jaar al op de tocht stonden. Scheaffler kondigt nu aan dat er circa vijf fabrieken worden gesloten. Het zou gaan om enkele kleine fabrieken in Duitsland, elk met circa 200 werknemers.

Ook die reorganisatie kan niet voorkomen dat de financiële doelstellingen voor 2020 niet meer gehaald worden, meldt het concern. Met name het tweede halfjaar van 2018 ging het slecht met de Duitse auto-industrie en Schaeffler voorziet dat ook 2019 een slecht jaar wordt. Daarbij komt dat er in de toekomst steeds meer elektrische auto’s op de markt komen. Die gebruiken veel minder lagers dan auto’s met benzine- of dieselmotor. Ook de onzekerheid rond de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China tellen mee bij de reorganisatieplannen.