‘Chinese EV-quotum trekt miljoeneninvesteringen aan’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Als het aan Toyota ligt, wordt dit een veelvoorkomende setting in China. (Foto: Shutterstock)

Zo is Daimler van plan 640 miljoen euro (5 miljard Chinese yuan) te investeren in EV-fabriekscapaciteit in China. Toyota bereidt een terugkeer op de Chinese markt voor. Zij willen in 2020 daar EV’s gaan verkopen, geproduceerd door lokale spelers onder de merknaam Toyota. Dat meldt het internationale persbureau Bloomberg.

De Chinese overheid kondigde recentelijk een EV-quotum aangekondigd: om te beginnen moet in 2019 tien procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch aangedreven zijn (dat mogen ook phev’s zijn). India kondigde eerder al aan dat vanaf 2030 alleen nog maar EV’s nieuw verkocht mogen worden. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (industrie) waarschuwt Europese autofabrikanten voor concurrentie uit Azië en de VS als ze niet opschieten met de transitie naar EV’s. 

India

Daimler zou de miljoeneninvestering volgens Auto News Europe doen om voldoende elektrische modellen en batterijen te ontwikkelen om aan de toekomstige verkoop- en productiequota te kunnen voldoen voor Mercedes en Smart. Deze investering van Daimler is volgens Hubertus Troska, hoofd van de (grote) Chinese activiteiten van de fabrikant, onderdeel van een eerder aangekondigde investering van 10 miljard euro wereldwijd. Volgens Bloomberg overweegt Toyota een terugkeer op de Chinese markt nu er een strikt EV-beleid in gang is gezet. De plannen van Toyota gelden ook voor India. 

In China wordt momenteel een versoepeling van de strenge handelsregels besproken.