EC start kartelonderzoek naar BMW, Daimler en Volkswagen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
EU-commissaris Margrethe Vestager heeft een diepgaand onderzoek naar de drie Duitse autoconcerns aangekondigd (foto: Shutterstock)

De Europese Commissie maakt vandaag bekend dat er een diepgaand onderzoek wordt gestart naar mogelijk illegale samenwerking tussen BMW, Daimler en het VW-concern. Deze samenwerking zou ten doel hebben de ontwikkeling van schonere uitlaatgastechnologie te vertragen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager, die zich bezighoudt met mededinging, heeft dit vanochtend bekendgemaakt. “De Commissie onderzoekt of BMW, Daimler en VW hebben afgesproken om niet met elkaar te concurreren bij de ontwikkeling en realisatie van systemen om schadelijke emissies van personenauto’s op benzine en diesel te reduceren. Deze technieken maken auto’s minder schadelijk voor het milieu. Als het bewezen wordt, dan heeft deze samenzwering consumenten de mogelijkheid ontnomen om schonere auto’s te kopen, ondanks dat de technologie beschikbaar was bij de autofabrikanten.” Lees ook het vandaag gepubliceerde achtergrondartikel: drie jaar dieselgate

Nasleep

In oktober 2017 heeft de commissie inspecties uitgevoerd bij BMW, Daimler, Volkswagen en Audi in Duitsland. Dat vormt aanleiding tot het nu aangekondigde diepgaande onderzoek. De commissie wil weten of er bijeenkomsten waren van de autofabrikanten waar de ontwikkeling en toepassing van systemen voor schonere uitlaatgassen werd besproken. De EC meldt dat het vooral gaat om mogelijke beperking van de toepassing van SCR-systemen voor diesels en OPF-roetfilters voor benzinemotoren. De vraag is daarbij of de bedrijven de Europese antitrustregels hebben geschonden.

De onderzoeken van de EC zijn nog steeds de nasleep van de emissiefraude, die in september 2015 aan het licht kwam bij VW. Later bleken diverse andere autoconcerns ook gebruik te maken van installaties die de uitstoot onder testomstandigheden kunstmatig verminderde. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.