Europese autoverkoop noteert ook in oktober een daling

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock.

In oktober werden er in Europa 7,3 procent minder nieuwe personenauto’s geregistreerd dan in oktober 2017. In totaal werden er 1.083.612 personenauto’s geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van autofabrikantenorganisatie Acea. De belangrijkste reden voor de daling is de komst van de WLTP, die onduidelijkheid geeft over de showroomprijzen. Ook werden vanwege de invoering van deze nieuwe emissietest op 1 september in de periode daarvoor juist meer auto’s geregistreerd. De daling is wel minder dan in september. In Nederland daalden de registraties van nieuwe personenauto’s met ruim 18 procent in oktober.

Eerste tien maanden

acea newcars tmoktober 1

 

Over de periode januari-oktober ligt, mede dankzij de registratiepiek voorafgaand aan de WLTP-introductie, de autoverkoop in Europa nog wel 1,6 procent hoger dan in 2017. In totaal werden er van januari tot en met oktober 13.036.359 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Van de grootste automarkten in Europa noteerde Spanje de grootste groei (+10%), gevolgd door Frankrijk (+5,7%) en Duitsland (+1,4%). Italië en Groot-Brittannië zagen het aantal registraties juist afnemen, met respectievelijk 3,2 en 7,2 procent. Lees hier hoe Nederlandse importeurs omgaan met de WLTP.

De grootste autofabrikant, Volkswagen Group noteerde over de verkoop in de Europese Unie een daling in het aantal registraties van 21,5 procent in oktober, maar staat year-to-date nog wel op een plus van 2,9 procent. PSA zag de verkoop in oktober met 0,7 procent dalen, maar registreerde over de eerste tien maanden van dit jaar ruim 42 procent meer auto’s. Bij nummer drie Renault was dit -14,9 procent (oktober) om plus 4,5 procent (ytd). Het complete overzicht per fabrikant en merk staat in de Automotive Kennisbank.

Wat is de invloed van de WLTP op de occasionmarkt?

De invoering van de nieuwe emissietest WLTP heeft niet alleen invloed op de nieuwverkoop, maar ook – of misschien wel juist – op die van occasions. Tijdens Automotive IMPEX Day, een branche-event voor bedrijven actief in de import en export van auto’s (of hier actief mee aan de slag willen gaan), is er ruim aandacht voor de invloed van de WLTP op de internationale occasionmarkt. Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.