‘Renault-topman Carlos Ghosn in Japan gearresteerd’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Carlos Ghosn gearresteerd vanwege belastingontduiking. (Foto: Shutterstock)

Carlos Ghosn is vandaag door de Japanse autoriteiten gearresteerd vanwege belastingontduiking. Zo meldt de Japanse krant Asahi Shimbun.

Eerder vandaag bevestigde de Japanse autofabrikant Nissan het bericht dat Japan een arrestatiebevel had uitgevaardigd voor Carlos Ghosn, topman van de Franse autofabrikant Renault en de alliantiepartners Nissan en Mitsubishi. In een persverklaring stelt Nissan-topman Hiroto Saikawa voor om Ghosn uit zijn functie te zetten. Nissan zegt dat uit intern onderzoek is gebleken dat Ghosn jarenlang zou hebben gefraudeerd met de belastingopgaaf. Zo zou hij bedrijfseigendommen privé hebben gebruikt en een lager inkomen hebben opgegeven voor de belasting. Het bedrijf heeft de misstanden gemeld bij het openbaar ministerie in Japan. 

Renault heeft nog niet op de berichten gereageerd. Ghosn zou bereid zijn een nadere verklaring te geven. Op de beurs in Parijs is het aandeel van Renault vanochtend met zeker 11 procent gedaald, omdat beleggers zijn geschrokken van het nieuws.

Ghosn is 64 jaar en sinds 2009 topman van Renault. Ook de rechterhand van Ghosn, Greg Kelly, heeft volgens Nissan fraude gepleegd. Ook hij wordt wat Saikawa betreft uit zijn functie ontheven. Lees hier het statement van Nissan.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.