‘Zuid-Korea beboet BMW wegens autobranden’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
In Zuid-Korea gingen 40 BMW's in vlammen op (foto: Shutterstock)

BMW wordt achtervolgd door de problemen die ontstaan door een mogelijke lekkage van koelvloeistof bij de EGR (uilaatgascirculatieklep) van diverse 20D- en 30D-dieselmodellen. Het gebrek aan koelvloeistof kan leiden tot oververhitting van de EGR. In Zuid-Korea leidde dit tot circa veertig autobranden. 

Om de schade in te perken ging BMW in augustus over tot een grootschalige recall, waarbij wereldwijd 1,6 miljoen auto’s werden teruggeroepen. In Nederland ging het om bijna 21 duizend BMW’s. 

De Zuid-Koreaanse regering meent dat het ontwerp van BMW fouten bevat en dat BMW deze te lang heeft stilgehouden, meldt persbureau Bloomberg. BMW bood excuses aan, maar ontkent ontwerpgebreken en zegt dat het de auto’s tijdig heeft teruggeroepen naar de dealers. “We zijn zonder aarzelen begonnen met terugroepacties toen de oorzaak van branden met zekerheid vaststond”, citeert Bloomberg een Koreaanse woordvoerder van BMW.

Zuid-Korea heeft BMW nu een boete gegeven van 8,7 miljoen euro wegens de trage terugroepactie. Daarnaast gaat het openbaar ministerie kijken of BMW aangeklaagd kan worden wegens het achterhouden van constructiefouten.  

BMW is na Mercedes-Benz het meest geïmporteerde automerk in Zuid-Korea. Nadat veel filmpjes van brandende BMW’s online waren gezet, liep de verkoop van BMW in het land dit jaar 10 procent terug. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.