‘Harde Brexit kan Duitsland honderdduizend banen kosten’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Door een harde Brexit zou de export met 25 procent afnemen. (Foto: Shutterstock)

Een harde Brexit zou de Duitse werkgelegenheid hard raken. Er staan zo’n honderdduizend banen op het spel. Dat zeggen economen Hans-Ulrich Brautzsch (Halle Institute for Economic Research) en Oliver Holtemöller (Maarten Luther-Universiteit) tegen de krant Welt am Sonntag. De onderzoekers stellen dat een Brexit zorgt voor een lagere export van auto’s en onderdelen. Ze hebben per Duitse regio de risico’s in kaart gebracht.

Wereldwijd kunnen er tot 612 duizend banen in de auto-industrie verloren gaan. Na Duitsland (en het VK) loopt in de EU Frankrijk de grootste risico’s. Er zouden daar tot vijftigduizend banen verloren kunnen gaan. In China zou dat aantal nog iets hoger kunnen liggen, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers benadrukken dat de berekeningen gebaseerd zijn op eigen berekeningen en die van andere onderzoekers. De conclusie is dat door een harde Brexit de export met 25 procent afneemt. Maar de economische gevolgen kunnen nog veel zwaarder zijn. De toegenomen onzekerheid verkleint bijvoorbeeld de bereidheid van bedrijven om te investeren, wat het scheppen van nieuwe banen voorkomt.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.