Europese fabrikanten verwachten magere groei autoverkoop

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Net als vorig jaar worden er dit jaar rond de 15 miljoen auto's verkocht, denkt Acea. (Foto: Shutterstock)

De brancheorganisatie van Europese autofabrikanten verwacht dat de autoverkoop dit jaar met maximaal 1 procent stijgt. Dat meldt de organisatie. De groei kwam vorig jaar tot stilstand en door alle politieke en economische onzekerheid verwachten de fabrikanten niet dat de groei dit jaar wel hoog zal zijn. De totale verkoop komt opnieuw uit rond de 15 miljoen Auto’s. RAI Vereniging en Bovag gaan in Nederland ook uit van lichte groei.

Acea-president Carlos Tavares stelt dat de industrie er alles aan moet doen om competitief te blijven. “Onze grootste uitdagingen zijn het halen van de CO2-doelen, zowel voor 2020 als 2030, de Brexit en handelsoorlogen.”

Veel fabrikanten dreigen de CO2-targets voor 2020 niet te halen. Fabrikanten moeten meer elektrische auto’s verkopen, maar consumenten blijven sceptisch, stelt Acea. “Om de extreem ambitieuze CO2-doelstellingen te halen moet de politiek de juiste condities scheppen, vooral door investeringen te doen in laadinfrastructuur.” Nederland loopt binnen de EU ver voorop als het gaat om laadpaal-dichtheid

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.