‘Zelfrijdende auto’s zien mensen met donkere huidskleur vaker over het hoofd’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology ontdekten dat geavanceerde objectherkenningssystemen beter zijn in het herkennen van voetgangers met een lichte huid, dan van mensen met een donkere huid. Het verschil was, ook bij een controle-onderzoek, 5 procentpunt. Dit soort systemen wordt gebruikt bij de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s. 

De onderzoekers testten acht beeldherkenningssystemen op een groot aantal afbeeldingen van voetgangers. Ze verdeelden de voetgangers in twee groepen, met lichtere en donkerder huidtinten. De nauwkeurigheid van de detectie bleek gemiddeld vijf procentpunten lager te zijn voor de groep met een donkerdere huid. Dit gold ook als het donker is of als het zicht werd belemmerd, bijvoorbeeld door regen.  Lees hier: Eind dit jaar beschikt 70% van de nieuwe auto’s over rijhulpsystemen.

De onderzoekers vermoeden dat de afwijking die zij in het onderzoek signaleren wordt veroorzaakt doordat bij de technische bedrijven, die dit soort systemen ontwikkelen, te weinig donkere mensen werken. Daardoor ligt de focus onwillekeurig op mensen met een lichtere huidskleur. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.