‘Amerikaanse beurswaakhond klaagt VW en Winterkorn aan wegens dieselfraude’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ook Martin Winterkorn is aangeklaagd (foto: Shutterstock)

De Amerikaanse beurswaakhond SEC – de Securities and Exchange Commission – heeft Volkswagen en voormalig ceo Martin Winterkorn aangeklaagd wegens de dieselfraude. De aanklacht luidt: “massale fraude” ten opzichte van Amerikaanse investeerders.

De SEC heeft bij de rechtbank in San Francisco een aanklacht ingediend, meldt persbureau Reuters. Volgens de beurswaakhond heeft VW van april 2014 tot mei 2015 meer dan 13 miljard dollar aan obligaties en andere waardepapieren op Amerikaanse markten uitgegeven, terwijl de bedrijfsleiding van Volkswagen in die tijd al wist dat ruim een half miljoen Amerikaanse VW-diesels de emissiewaarden flink overschreden. Lees hier het achtergrondartikel over de lange nasleep van de dieselfraude.

VW haalde honderden miljoenen dollars winst binnen door effecten uit te geven tegen hoge tarieven, die later onterecht bleken. De SEC stelt dat Volkswagen “herhaaldelijk heeft gelogen tegen Amerikaanse investeerders, consumenten en toezichthouders, als onderdeel van een illegaal verkoopplan”.

Naast VW wordt ook Martin Winterkorn, destijds ceo van Volkswagen, persoonlijk aangeklaagd. Winterkorn, die ontslag nam nadat het schandaal in september 2015 openbaar werd, werd in 2018 ook al door het Amerikaans Openbaar Ministerie aangeklaagd. Ook in Duitsland loopt een zaak tegen hem. 

Volkswagen heeft volgens Reuters verklaard dat de aanklacht van de SEC “juridisch en feitelijk gebrekkig” is. Het bedrijf ontkent de aanklacht volledig: er zou geen enkele belegger nadeel hebben ondervonden.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.