‘Ghosn had goedkeuring Nissan voor gebruik appartementen en 35 miljoen pensioen’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Carlos Ghosn krijgt nu ruimte voor zijn verdediging (foto: Shutterstock)

Er komen steeds meer details naar boven van het ingewikkelde stelsel van beloningen dat was overeengekomen met Carlos Ghosn, voormalig topman van Renault, Nissan en Mitsubishi. Ghosn werd in november in Tokyo gearresteerd op verdenking van fraude. Hij werd op 6 maart op borgtocht vrijgelaten. Waarschijnlijk zal zijn rechtszaak pas in september voorkomen. 

Nissan-topman Hiroto Saikawa ging zeven jaar geleden akkoord met een afkoopsom van 40 miljoen dollar (35,4 miljoen euro) voor Carlos Ghosn, als onderdeel van de pensioenregeling voor de voorzitter van de Japanse autofabrikant. Dat schrijft de Financial Times. In de regeling, die in 2012 is opgesteld, staan ook bijzonderheden over het jaarsalaris van Ghosn en het gebruik van appartementen in Parijs, Rio de Janeiro en elders. Ghosn benadrukte in januari al dat het gebruik van de luxe woningen was geaccordeerd door Nissan executives. De verklaring is ondertekend door onder meer Saikawa. Dat is pikant, want Saikawa was na de val van Ghosn één van de eersten die met de beschuldigende vinger naar de topman wees. De verdediging van Ghosn spreekt zelfs van “pootje lichten”.  

Zonder diep nadenken 

Saikawa heeft volgens het Japanse nieuwsagentschap Kyodo al toegegeven dat hij het document over de pensioenregeling van Ghosn had getekend “zonder er diep over na te denken”. Volgens de Financial Times is onduidelijk of Saikawa wist dat de afkoopsom in verband wordt gebracht met het niet-opgeven van pensioengelden, waarvan Ghosn wordt verdacht.

Nog zo’n “ongebruikelijk” voordeel dat Ghosn genoot, is wellicht door Nissan geaccordeerd. Bloomberg meldt vandaag dat Nissan het collegegeld voor de vier kinderen van Ghosn betaalde, toen die tussen 2004 en 2015 Stanford University in Californië bezochten. Dit zou al vastgelegd zijn in het arbeidscontract van Ghosn uit 1999. In totaal zou het gaan om circa 530 duizend euro. Het bericht van Bloomberg berust op bronnen die niet bij naam willen worden genoemd, omdat de informatie uit het arbeidscontract niet openbaar is.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.