EU beschuldigt BMW, Daimler en VW van kartel rond emissietechnologie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eurocommissaris Vestager beschuldigt BMW, VW en Daimler van kartelvorming. (Foto: Shutterstock)

De Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en VW zouden in de periode van 2006 tot 2014 onderlinge afspraken hebben gemaakt om de ontwikkeling van schonere technologie tegen te gaan. Dit maakte de Europese Commissie bekend in een persverklaring. De EU stelde vorig jaar een onderzoek in naar vermeende pogingen van fabrikanten om de ontwikkeling van technologieën die de uitstoot van schadelijke stoffen verlagen, te traineren.

Kroongetuigen

Daimler verwacht geen hoge boete te krijgen, omdat het concern de EU als kroongetuige inlichtte over het kartel. Ook VW verwacht geen hoge geldstraf en zegt ook kroongetuige te zijn geweest. BMW zegt dat het bewust geen kroongetuige wilde zijn en spreekt tegen dat er illegale afspraken zijn gemaakt. Het concern maakte bekend alvast 1 miljard euro opzij te hebben gezet voor een eventuele boete.

Volgens Eurocommissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, zouden Daimler, VW en BMW de mededingingsregels hebben gebroken en Europese consumenten daarmee de mogelijkheid hebben onthouden om auto’s te kopen met de best beschikbare technologie. Eerder dit jaar startte de EU ook al een onderzoek naar de vermeende prijsafspraken in onderdelen. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.