‘Nissan-topman geeft fraude met beloning toe’

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Ondanks hervormingen belandt Nissan weer in een beloningsschandaal. (Foto: Shutterstock

Nissan-ceo Hiroto Saikawa en andere bestuurders bij de Japanse autofabrikant hebben zichzelf een te hoge dividend op hun aandelen toebedeeld. Dat blijkt volgens persbureau Reuters uit een intern onderzoek. Inmiddels zijn de regels omtrent beloningen aangescherpt, na vermeende malversaties van voormalig topman Carlos Ghosn. Anonieme bronnen meldden aan persbureau Reuters dat de ongepaste betalingen tijdens een onderzoek van een auditcommissie aan het licht zijn gekomen. Topman Saikawa zou voor 400 duizend euro te veel aan dividend hebben ontvangen.

Saikawa verontschuldigde zich en beloofde om ten onrechte betaalde gelden terug te geven. De ceo had aan Jiji Press toegegeven dat hij ten onrechte aandelengerelateerde compensatie had ontvangen onder ‘een regeling uit het Ghosn-tijdperk’, maar dat hij wel de juiste procedures had gevolgd.

Bij de komende bestuursvergadering worden disciplinaire maatregelen met betrekking tot de kwestie besproken, aldus Reuters.

Saikawa voelde zich verantwoordelijk voor de chaos bij Nissan en Renault na het aftreden van Ghosn. Bij een aandeelhoudersvergadering van Nissan eerder dit jaar werden belangrijke hervormingen goedgekeurd om het bestuur te verbeteren en de machtsverhoudingen beter te verdelen.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.