GM verlaagt prognose na miljarden verslindende stakingen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
De stakers krijgen loonsverhoging, maar er gaan wel drie fabrieken dicht (foto: Shutterstock)

De stakingen bij General Motors zijn sinds vier dagen voorbij. De vakbonden accepteerden het voorstel dat de Amerikaanse autofabrikant vorige week deed. Dat omvat hogere lonen voor voltijdwerkers en betere voorwaarden voor uitzendkrachten, maar ook sluiting van drie Amerikaanse fabrieken.

Er is in totaal 40 dagen gestaakt door zo’n 48 duizend leden van vakbond UAW. Nu maakt General Motors de kwartaalcijfers voor Q3 bekend en voegt daarbij een schatting van de kosten van de staking. 

De nettowinst van GM daalde in Q3 met 8,7 procent naar 2,3 miljard dollar. Een miljard van de onkosten is direct terug te leiden op de stakingen, die halverwege september begonnen. Omdat tot 25 oktober werd doorgestaakt, moet de grote klap nog komen in Q4. GM verwacht dat de staking uiteindelijk 3 miljard dollar gaat kosten. De prognose voor de jaarproductie is ongeveer met 300 duizend voertuigen verlaagd, zo meldt GM.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.