Hadi Zablit secretaris-generaal Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Hadi Zablit komt aan het hoofd te staan van de alliantie (foto: Renault)

Hadi Zablit wordt de nieuwe secretaris-generaal van de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi, zo meldt persbureau AFP. Zablit (49) is een ingenieur van Frans-Libanese afkomst. Hij is op dit moment bij de alliantie hoofd business development en daarnaast verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gemeenschappelijke platform voor een nieuw platform om auto’s uit het A-segment op te baseren. In januari 2017 begon hij bij Renault, voor die tijd was hij directeur van de Boston Consulting Group.

Zwaar weer

De alliantie verkeert in zwaar weer sinds voormalig topman Carlos Ghosn eind vorig jaar wegens fraude werd afgezet. Dit schandaal heeft tot veel onderling wantrouwen geleid. Om het evenwicht te herstellen hebben de drie bedrijven nu een secretaris-generaal aangesteld. “Deze alliantiemanager krijgt de taak om verschillende grote alliantieprojecten te coördineren en faciliteren. Die projecten moeten worden gelanceerd om de efficiëntie van de drie bedrijven te verbeteren”, zeiden de drie bedrijven afgelopen week in een gezamenlijke verklaring, waarin de komst van een secretaris-generaal werd aangekondigd. 

Nissan-topman zoekt geen toenadering

Ondertussen gaf Makoto Uchida, de nieuwe ceo van Nissan, zijn maiden speech waarin hij volgens Automotive News bekend maakte dat Nissan de financiële banden met Renault niet verder wil aanhalen. Nissan streeft naar herstel van de teruggelopen winst door zich meer te richten op de Amerikaanse markt, maakte hij bekend. 

Update 4 december: het bericht is vandaag door Renault en Nissan bevestigd. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.