Fusie FCA en PSA definitief beklonken

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
PSA-topman Carlos Tavares (r) en Mike Manley (l), ceo FCA, maken fusie officieel met handdruk. (Foto: PSA en FCA))

De voorgenomen fusie tussen FCA en PSA is vandaag officieel geworden. In een persverklaring melden beiden concerns dat er een definitief akkoord is getekend. PSA-topman Carlos Tavares krijgt de leiding en is voor een termijn van vijf jaar aangesteld als ceo. John Elkann, ceo van Fiat Chrysler, wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe groep.

Door het samengaan ontstaat het vierde grote autobedrijf ter wereld, na Volkswagen, Renault-Nissan en Toyota. Op jaarbasis produceert het concern 8,7 miljoen auto’s met een jaaromzet van zo’n 170 miljard euro. Het bedrijf wordt officieel gevestigd in Nederland en heeft beursnoteringen in Milaan, New York en Parijs. Het duurt waarschijnlijk nog een jaar voordat de fusie helemaal is afgerond.Nieuwe combinatie FCA en PSA neemt het op tegen Volkswagen.

Door de fusie komen de automerken Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dogde, Jeep, Maserati, Peugeot, Citroën, DS en Opel/Vauxhall onder één dak. Het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler Automobiles en de Franse PSA Group sloten afgelopen oktober een principe-akkoord. FCA was toen al langer op zoek naar een geschikte fusiekandidaat en was onder andere in gesprek met Renault-Nissan.

Dit zijn de grootste autofabrikanten ter wereld:

Fabrikant Verkoop 2018
1. Volkswagen 10,9 mln
2. Toyota  10,6 mln 
3. Renault-Nissan-Mitsubishi 10,4 mln 
4. FCA-PSA 8,7 mln
5. General Motors 8,4 mln 
6. Hyundai-Kia  7,4 mln 
7. Ford  6 mln 
8. Honda 5,3 mln

Bron: Bloomberg, bewerking Automotive.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.