Inval bij Audi inzake dieselgate

Luberto van Buiten Luberto van Buiten

De inval is onderdeel van een onderzoek naar het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto’s in tests, schrijft Automotive News. Justitie zou de druk op ceo Rupert Stadler willen opvoeren om mee te werken aan het onderzoek naar dieselgate, waarbij er bij elf miljoen auto software is gebruikt om te sjoemelen met de emissiewaarden. “Met dit onderzoek willen we achterhalen wie de opdracht heeft gegeven om deze technologie (de sjoemelsoftware, red) te ontwikkelen en hierover valse informatie te verspreiden”, zo tekent ANE op uit het justitiestatement.

De inval op het hoofdkantoor werd gedaan voor de presentatie van de jaarcijfers en de strategie voor de komende jaren. “Ik heb allang mijn medewerking toegezegd aan een onderzoek om uit te zoeken in hoeverre het dieselschandaal ook Audi betreft”, reageerde Stadler tijdens de conferentie. Vorige maand werden er vier ontwikkelaars van de dieseldivisie ontslagen wegens een grove schending van de arbeidsregels.

Lagere winst

Audi realiseerde in 2016 een operationeel resultaat van 3,1 miljard euro, tegenover 4,8 miljard in 2015. Het bedrijf schreef 1,8 miljard euro af voor bijzondere lasten, waarvan 1,6 miljoen op het dieselschandaal en voor de terugroepactie van Takata-airbags. Er werden 1,9 miljoen auto’s verkocht, 3,6 procent meer dan in 2015. De omzet kwam uit op 59,3 miljard euro (+1,5%).

Over de eerste twee maanden van dit jaar verkocht Audi 249 duizend auto’s, 7,7 procent minder dan in 2016. In Europa werden er 128 duizend Audi’s verkocht, een plus van 2,5 procent. Op de Chinese markt kelderden de verkopen met 24 procent naar 88.500 eenheden. Verder meldde het bedrijf flink te investeren in EV’s; er moeten voor 2020 drie elektrisch aangedreven modellen worden gepresenteerd en in 2025 moeten EV’s minimaal een kwart van de totale verkopen uitmaken.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.