Leaseplan incasseert winstdaling van 9,2 procent

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Leaseplan-ceo Tex Gunning spreekt van solide cijfers. (Foto: Leaseplan)

Leaseplan realiseerde afgelopen jaar een omzet van 9,5 miljard euro (+1,7%). Leaseplan sloot 2018 af met een winst van 423,6 miljoen euro, 9,2 procent minder dan een jaar eerder. Afschrijvingen in Turkije en Duitsland zorgden ervoor dat er onder de streep minder geld overbleef. Het bedrijfsresultaat steeg op jaarbasis met 8,4 procent tot 576,2 miljoen euro. Het bedrijf wist 55 miljoen te besparen door betere inkoopprogramma’s. 

In het vierde kwartaal bleef onderaan de streep bijna 71 miljoen euro over, op een omzet van ruim 2,3 miljard euro.

Afschrijving

In het derde kwartaal deed Leaseplan een afschrijving van 73 miljoen euro in Turkije vanwege de waardedaling van de Turkse lira. In Duitsland werd recent 12 miljoen euro afgeboekt vanwege verlieslatende contracten die volgens Leaseplan binnen twee jaar aflopen. CEO Tex Gunning spreekt echter toch van solide resultaten. “We hebben nu ruim 1,8 miljoen auto’s op de weg in meer dan 30 landen. Ons netto onderliggend resultaat over Q4 nam verder toe. Deze resultaten bevestigen de kracht van onze strategie om koploper te zijn in de megatrend van bezit naar gebruik. Zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s.”

De vorig jaar geplande beursgang van Leaseplan ging niet door. Bij de toelichting van de jaarcijfers ging Gunning niet in op de vermeende plannen om b2c occasionplatform Carnext te verkopen. Het bedrijf meldt wel dat Carnext in 2018 fors is gegroeid. In 2018 breidde het platform zijn fysieke aanwezigheid uit van 10 naar 22 landen. In totaal werden er bijna 50 duizend auto’s b2c-verkocht, een groei van circa vijftig procent. Het aantal occasion(short)lease-contracten steeg met 150 procent tot 8.000. 

 

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.