Leaseplan bevestigt: we willen snel naar de beurs

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Tex Gunning: 'Dit is een nieuwe mijlpaal voor het bedrijf' (foto: Leaseplan)

Leasemaatschappij Leaseplan wil “in de komende weken” naar de beurs. Het bedrijf streeft naar een notering aan de Euronext in Amsterdam en Brussel. Gisteren kwamen er al berichten naar buiten over een mogelijke beursgang: die worden nu dus bevestigd. De bestaande aandelen worden op de markt gebracht en dat geeft het bestaande consortium van aandeelhouders, waaronder pensioenuitvoerder PGGM, de kans om hun belang te verzilveren. De aandelen worden aangeboden aan institutionele investeerders, maar ook aan particulieren.

Leaseplan zegt nog niet voor welk bedrag de aandelen verkocht worden en ook de exacte datum van de IPO (Initial Public Offering) is nog niet bekend. “In de komende weken”, meldt Leaseplan. Financieel persbureau Bloomberg schat de waarde op zo’n 7,5 miljard euro. Leaseplan maakt wel financiële doelen bekend: een nettowinst van 750 tot 800 miljoen euro voor de middellange termijn. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 532 miljoen euro winst. Minstens 60 procent van de nettowinst wil Leaseplan uitkeren als dividend. Leaseplan had al eerder plannen om naar de beurs te gaan. Die plannen zouden zijn opgeschort vanwege de rumoerige remarketingmarkt.

Het bedrijf beheert 1,8 miljoen auto’s in 32 landen. Het bestaat uit leasebedrijf Leaseplan en platform Carnext, waarop gebruikte leaseauto’s worden verkocht. In de eerste zes maanden van dit jaar kwam de omzet uit op 4,8 miljard euro. “Dit is geschiedenis in wording”, aldus ceo Tex Gunning. “Leaseplan is 50 jaar geleden opgezet door een Nederlandse ondernemer en deze aankondiging is een nieuwe mijlpaal in onze missie om dat te bieden waar onze klanten behoefte aan hebben. Er is een duidelijke trend zichtbaar dat klanten gaan van eigenaarschap naar abonnementsmodellen. Leaseplan leidt deze trend in de auto- en mobiliteitssector.”

Carnext Debat op Impex Day

Leaseplan rolde vorig jaar zijn concept Carnext groots uit. Een belangrijk uitgangspunt in dit concept is dat de verkoop van ex-leaseauto’s aan consumenten zoveel mogelijk zelf wordt gedaan. Tijdens Automotive Impex Day, hét branche-event voor auto-import en -export, gaan diverse experts in discussie over de invloed van Carnext op de occasionretail. Meer informatie of aanmelden kan hier.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.