Record aan bpm-zaken voor rechter in 2018

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Vorig jaar werden er meer dan drieduizend bpm-procedures gestart. (Foto: Shutterstock)

Nederlandse rechters kregen in het afgelopen jaar duizenden bpm-zaken voor de kiezen. Er kwamen in totaal 7.602 zaken voor de rechter en 3.104 zaken kwamen in hoger beroep bij een Gerechtshof. Alleen vorig jaar al werden er ruim drieduizend procedures gestart, het hoogste aantal sinds 2012. Dat blijkt uit data van de Raad voor de Rechtspraak, die is opgevraagd door Reporter Radio. Dat er heel veel wordt geprocedeerd over de bpm is al jaren bekend, maar het lukte Reporter nu om de exacte getallen boven water te krijgen. Lees hier de Op Bezoek | ‘Het komt nooit meer goed met de bpm’ van vorige week.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil af van wat hij de ‘bpm-taxatie industrie’ noemt en lanceerde daartoe vorig jaar enkele voorstellen. Vooral partijen die (eigen) aanslagen aanvechten om zo een proceskostenvergoeding binnen te halen – volgens ingewijden het merendeel van de zaken – zijn Snel een doorn in het oog. Een probleem is de wildgroei aan geregistreerde taxateurs (alleen registratie bij een register is verplicht) en een deel daarvan probeert op alle mogelijke manieren de waarde van een auto te drukken. De controle hierop is beperkt. De voorstellen van Snel, zoals een eigen register voor taxateurs, kunnen op weinig bijval rekenen vanuit de branche. 

Kamervragen

Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA volgt het dossier en stelde al eerder Kamervragen. Tegen Reporter Radio laat Omtzigt weten op te kijken van het enorme aantal rechtszaken: “Dat vind ik ontzettend veel voor een relatief kleine belasting. Als de rechtszaken met duizenden gevoerd worden dan moet je je afvragen of de belasting wel klopt.” Brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging pleiten al langer voor afschaffing van de bpm. 

Het radioprogramma heeft bij de Raad voor de Rechtspraak ook data opgevraagd over de uitspraken en toegekende proceskostenvergoedingen. 

Luister de uitzending van Reporter Radio over de bpm-rechtszaken hier terug

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Reacties

  • T. Middelbeek

    Eindelijk wordt nu in kaart gebracht dat naast de vele import van jonge auto’s en daarmee gepaard gaande BPM chaos de gemeenschap ook nog heel veel meer kost d.m.v. Deze onnodige rechtszaken. Als de branche nu eens de rug recht en met de overheid tot een redelijke en betaalbare fiscale regeling zou komen in overeenstemming met omringende landen zou al deze onnodige rompslomp achterwege kunnen blijven. Sinds invoering van 2008 van die belachelijk toen en nu nog veel hogere co’2 tax is er heel veel schade toegebracht aan de autobranche en heel daarmee ook veel minder inkomsten zowel voor de branche als de overheid tot gevolg. Wanneer wordt men eens wakker en staan de betrokken branches op! Gele hesjes met steeksleutels !,