DNB: Bovag Garantie is toch geen verzekering

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Bovag Garantie: business as usual. (Foto: Bovag)

Na een uitgebreid onderzoek en gesprekken met de Bovag, komt De Nederlandsche Bank tot de conclusie dat de Bovag Garantie op occasions geen verzekering is. Dat bevestigt woordvoerder Tobias Oudejans van DNB aan Automotive. Volgens hem heeft DNB uitvoerig overleg gevoerd met allerlei betrokken partijen en is de conclusie dat de garantie niet als verzekering wordt beschouwd. Volgens DNB kan een garantie niet als een verzekering worden gezien als de garantie een ondergeschikt onderdeel is van een koopovereenkomst. Ook moet de garantie uitsluitend betrekking hebben op het gekochte product en de garantieperiode niet evident langer zijn dan de levensduur die van het gekochte product verwacht mag worden.

Juiste status

Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt zegt in reactie altijd veel vertrouwen te hebben gehad in de juiste status van de Bovag Garantie. “We hebben onze leden dan ook steeds geadviseerd om het gewoon te blijven aanbieden”, aldus Eckhardt. 

Er was langere tijd onduidelijk of de Bovag Garantie op occasions nu wel of geen verzekering is. Als de Bovag Garantie een verzekering zou blijken te zijn, zouden veranderingen nodig zijn geweest, zoals een AFM-vergunning of contract met een verzekeraar als verbonden bemiddelaar. 

Is een extra garantie een verzekering of niet?

De Bovag Garantie bestaat inmiddels ruim vijftig jaar. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.