Ministerie moet tóch bezwaren van Fastned inhoudelijk toetsen

Floor Vink Floor Vink
Fastned wil af van de ongelijke behandeling van tankstations en laadpaalaanbieders. (Foto: Fastned)

De Raad van State heeft bepaald dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de bezwaren van Fastned tegen de plaatsing van laadpalen bij tankstation de Hackelaar van Shell inhoudelijk moet beoordelen. Fastned, dat ook een overkoepelende zaak tegen de Staat heeft lopen (samen met Mistergreen), maakte bezwaar tegen vergunningaanvragen van tankstations voor aan laadpaal langs de Rijkswegen. Fastned kreeg in 2012 een concessie (vergunningen van de overheid die anderen uitsluit) voor laadstations aan Rijkswegen. Nu blijkt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu met twee maten meet, stelt Niels Korthals-Altes, commercieel directeur bij Fastned. “Er morgen niet twee aanbieders van laadpalen zijn, tenzij de tweede partij de eigenaar is van een benzinestation. Dat vinden wij meten met twee maten.”

‘Toch een belanghebbende’

Toen een vergunning werd verleend aan Shell om laadpalen te plaatsen bij hun locatie langs de A1, maakte Fastned bezwaar. “Wij hebben al in 2012 een vergunning aangevraagd, maar kregen maar geen akkoord omdat de A1 op de schop ging. In 2016 kreeg Shell de vergunning wel meteen. Niet alleen waren we eerder met het aanvragen van die vergunning, we zijn ook concessiehouder. In een kort geding werd vervolgens gesteld dat wij geen bezwaar konden maken tegen de vergunning van Shell, omdat we geen belanghebbende zouden zijn omdat we er nog geen laadstation hadden staan of vergunning hadden.”

Op die uitspraak ging Fastned in hoger beroep. “We konden aantonen dat we wel belanghebbend zijn. Daarin stelt de Raad van State ons nu in het gelijk en vernietigt de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam. Als gevolg hiervan zal de minister ons bezwaar nu inhoudelijk moeten gaan beoordelen, waarbij ook ons bezwaar over de verkeersveiligheid in ogenschouw genomen moet worden.” Lees de uitspraak hier.

Onveilige verkeerssituatie

Ook loopt er een zaak over de Shell-vestiging De Andel langs de A12. Daar heeft Fastned laadpalen staan, maar sinds een half jaar Shell zelf ook. Volgens Fastned zorgt dit voor een onveilige verkeerssituatie. De Raad van State is het hier mee eens, maar stelt tegelijkertijd dat de minister daar afwijkend van mag oordelen. De Raad van State doet helaas nog geen uitspraak over het feit of de minister onderscheid mag maken tussen laadpunten als basisvoorziening en laadpunten als aanvullende voorziening. Fastned wil af van de ongelijke behandeling van tankstations en laadpaalaanbieders.

“Deze uitspraken van de Raad van State geven ons een handvat om op te komen voor een veilige inrichting van verzorgingsplaatsen en een gelijk speelveld tussen snellaadstations en benzinestations”, aldus Fastned-ceo Michiel Langezaal. “Dit is helaas een lang proces met meerdere rechtszaken.” De vraag of de minister überhaupt onderscheid mag maken tussen een laadstation als basisvoorziening en een laadstation als aanvullende voorziening bij een benzinestation is helaas onbeantwoord gebleven, aldus Langezaal.