Tomtom ziet koers dalen ondanks optimistische winstprognose

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Na een goed derde kwartaal brengt Tomtom weer positief nieuws (foto: Tomtom)

Een woelige dag bij Tomtom: het bedrijf noteerde over het derde kwartaal een lichte omzetstijging (van 218,6 naar 219,7), maar stelde de winst- en omzet verwachting naar boven bij. Eerder werd een jaaromzet van 825 miljoen euro verwacht, vandaag noemt het bedrijf 850 miljoen euro als prognose.De winst per aandeel zal rond 0,35 euro uitkomen in plaats van de eerder geschatte 0,30 euro. In hetzelfde kwartaalbericht meldt Tomtom echter ook dat het contract met Volvo wordt beëndigd, en dat lijkt meer effect te hebben op de beleggers. Het aandeel Tomtom (TOM2.AS) lag vandaag  om 14.00 uur zo’n 11 procent lager.

Negatieve berichten

Tomtom wordt de afgelopen periode achtervolgd door negatieve berichten. Renault/Nissan kondigde aan te kiezen voor het Android-platform van Google. Daarmee verloor Tomtom een grote klant in het winstgevende autosegment. Het nieuws leidde tot een stevige koersdaling van het aandeel Tomtom. Kort daarna maakte het bedrijf bekend zijn winstgevende Telematics-divisie te willen verkopen. Daarmee steeg het aandeel weer.

Focus op Automotive segment

Bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers noemde Tomtom-ceo Harold Goddijn de recent gesloten deals met PSA en BMW als basis voor de positieve verwachtingen. “Wij overwegen de opties voor het telematicasegment. Door innovatie en een hernieuwde focus op het autosegment gaan we door met het ontwikkelen van de toekomst van de automobiliteit, door accurate kaarten, navigatie software en real-time verkeersinformatie.”

De consumentendivisie is bij Tomtom de enige tak die in omzet terugloopt. Over geheel 2018 verloor Tomtom hier 22 procent omzet, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.