CBS: omzet auto- en motorbranche groeit 4,4 procent in Q3

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
De verkoop van personenwagens steeg in Q3 met bijna 10 procent (foto: CBS)

De auto- en motorbranche noteerde in het derde kwartaal van 2018 een omzetstijging van 4,4, procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit kwartaalcijfers van het CBS. Dit is vooral te danken aan een toenemende nieuwverkoop van personenauto’s (+9,7 procent). De omzet van de importeurs van nieuwe personenauto’s daalde licht, met 1,7 procent. Dit na aanhoudende omzetstijgingen sinds het eerste kwartaal van 2017.

Omzet garagebedrijven

De omzet van de garagebedrijven steeg in Q3, met 6,6 procent. De omzet van de overige branches in de sector maakte vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar min of meer een pas op de plaats: handel in auto-onderdelen (+0,7 procent), handel en reparatie motorfietsen (+ 0,4 procent) en bedrijfsautobranche (-0,2 procent). Dat laatste zal niet gaan over de bestelwagens tot 3,5 ton, gezien de sterk stijgende bedrijfswagenverkopen die RDC de afgelopen maanden rapporteert.

cbs chart

Ondernemersvertrouwen

Het CBS meet ook het ondernemersvertrouwen in de autobranche. Dit was aan het begin van het vierde kwartaal licht positief, nadat het vertrouwen aan het begin van het kwartaal daarvoor nog was omgeslagen naar licht negatief. Deze omslag wordt mede veroorzaakt doordat de ondernemers in de autobranche veel positiever zijn over hun omzetverwachtingen. Begin vierde kwartaal verwacht bijna 23 procent van de ondernemers stijgende omzetten in 2019.

Personeelstekort

Het aantal bedrijven in de auto- en motorbranche met een personeelstekort is aan het begin van het vierde kwartaal opgelopen naar 24 procent. Een kwartaal eerder was dat 22 procent. De zoektocht naar vakkundig personeel is het grootst bij de garages: hier kampt 36 procent van de bedrijven met een tekort aan personeel kampt. Volgens het CBS heeft bij de autodealers ruim 22 procent van de bedrijven moeite met het vinden van geschikt personeel. Innovam is gestart met een opleidingstraject om het personeelstekort in werkplaatsen tegen te gaan.

 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.