Rechter verbiedt staking VDL Nedcar (Update)

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het VDL Nedcar-terrein in Born. (Foto: Shutterstock)

VDL Nedcar stapte met succes naar de rechter om de staking te voorkomen (zie update onderaan dit bericht).

De stakingen moeten komende donderdag en vrijdag in het hele land plaatsvinden. Volgens VDL staat het voortbestaan van het bedrijf op het spel. BMW zou eerder al orders hebben teruggetrokken door de stakingen. Het kort geding diende vandaag. “We staan voor een cruciale fase waarin BMW binnen een paar maanden een besluit neemt over eventuele vervolgcontracten vanaf 2022 en 2023”, zegt woordvoerder Miel Timmers.

Sinds vorig jaar zomer wordt er gestaakt als gevolg van het uitblijven van een Metaalelektro-cao. Werknemers van truckfabrikant DAF hebben in de afgelopen twee weken al vier dagen gestaakt. De bonden eisen onder meer een jaarlijkse loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast beklagen ze zich over flexibilisering van banen. De cao metalektro geldt voor ongeveer 150 duizend werknemers.

Branchevereniging Bovag en vakbonden FNV, CNV en De Unie bereikten eind november een principeakkoord over een nieuwe cao voor de bedrijfstak MvT (Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven). Ook daar werd meerdere keren gestaakt.

Update 9 januari:

De rechter heeft in een spoedzitting de staking verboden. Volgens de rechter heeft VDL voldoende aannemelijk gemaakt dat BMW niet meer in zee gaat met het bedrijf als de stakingen doorgaan. Dat meldt L1.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.