Beurswaakhond stelt koersontwikkeling Fastned aan de kaak

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De koers van Fastned vervijfvoudigde na de beursgang. (Foto: Fastned)

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft bij Euronext de koersgang van Fastned aan de kaak gesteld. Op de eerste handelsdag op Euronext Amsterdam vervijfvoudigde de koers van Fastned, van 10 naar 50 euro (inmiddels staat de koers op 18 euro). Het koersverloop is opmerkelijk gezien de moeizame aanloop naar de beursgang in Amsterdam. Dit meldt de VEB op hun site.

De exploitant van elektrische laadstations noteerde vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro op een jaaromzet van 1,6 miljoen. Door de aandelenemissie was de beurswaarde maar liefst 700 miljoen euro geworden. Onder beleggers was de belangstelling voor de aandelen Fastned aanvankelijk niet al te groot, volgens de VEB. De beursgang werd met een week uitgesteld en plannen om miljoenen euro’s extra kapitaal op te halen door de uitgifte van nieuwe aandelen werd eerder afgeblazen. Volgens Fastned “om markt-gerelateerde omstandigheden, waaronder de toegenomen onzekerheid deze week over het kabinetsbeleid aangaande de stimulering van elektrisch rijden.” Vorige week kwam het gerucht naar buiten dat het kabinet de aankoopsubsidie voor EV’s van de voorgenomen 6.000 euro naar 3.000 euro zou verlagen en de fiscale bijtelling op EV’s zou willen verhogen.

Koersexplosie

Eén van de redenen voor de koersexplosie van Fastned bij het beursdebuut, is de schaarste aan vrij verhandelbare (certificaten) van aandelen. 80 procent van de certificaten is onder controle van Fastned-oprichter Lubbers en ceo Langezaal. Zij hebben eerder aangegeven hun stukken vast te houden.

Om tot een evenwichtige prijsvorming te komen, hanteert beursuitbater Euronext regels ten aanzien van verhandelbaarheid. Zo moet 5 procent van het aandelenkapitaal van een onderneming vrij verhandelbaar zijn. Euronext heeft in een reactie aangegeven dat Fastned heeft voldaan aan de regels omtrent de verhandelbaarheid. VEB-directeur Paul Koster laat het hier nog niet bij zitten. “We hebben ook nog wat vragen aan ING, die de beursgang heeft begeleid, en aan de financiële waakhond AFM.” Dit meldt de directeur aan het AD. ING schatte de beurswaarde eerder op 330 miljoen euro.

Meer over de beursgang van Fastned leest u hier.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.