Corona-liveblog #4: F1-race Zandvoort uitgesteld | Carglass ziet volume teruglopen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Carglass ziet volume teruglopen: ‘geen kilometers, geen schade’. Veilinghuis Autorola ziet dat de occasionprijzen deze week iets zijn gedaald. Dataleverancier VWE meldt dat het aantal apk’s gelijk is gebleven. Non-paint leverancier EMM blokkeert hamsterorders van mondkapjes om aan vraag van reguliere klanten te voldoen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van donderdag 19 maart is gesloten. Bekijk hier de liveblog van vandaag.

16:00 | Grand-Prix Zandvoort uitgesteld

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt de Formule1-race van Zandvoort voor onbepaalde tijd uit te stellen. De mededeling komt niet als een verrassing omdat de organisatie eerder al stelde pas eind mei te starten met racen. Ook de races in Spanje en Monaco zijn uitgesteld.

15:30 | Karen Dijkstra (Carglass) vanmiddag te gast in livestream 

In onze dagelijkse liveshow over de corona-uitbraak was vandaag Karen Dijkstra, de salesdirecteur van Carglass, te gast. De ruitherstelketen met 56 vestigingen ziet het volume teruglopen en doet er alles aan om alle vestigingen open te houden. “Je ziet meer auto’s in de straat staan dan ooit en dat betekent dus ook minder schade”, aldus Dijkstra, die vindt dat de branche heel blij kan zijn met het sterke pakket aan maatregelen van de overheid. Kijk de aflevering hier terug.

 

 

13:40 | ‘BPM-aangifte bij import kan nog wél’

Omdat de RDW geen identificatiekeuringen meer doet en geen voertuigen meer inschrijft, is import van auto’s niet meer mogelijk. Wel zou er bij import al een bpm-aangifte gedaan kunnen worden. Dat zegt Tom Vriesema, jurist bij Euro Auto Logic. “Ik zie niet in waarom er om die redenen géén bpm aangifte ingediend kan worden. Dat de aangifte nog niet kan worden afgerond, is een ander verhaal.”

Volgens Vriesema is een deel van de branche geholpen met meer duidelijkheid. “Dat is van belang voor partijen die te maken hebben met voertuigen waar nog het nodige (schade)herstelwerk aan zit, met name schadevoertuigen. Deze partijen zouden dan alvast de voertuigen kunnen herstellen en daarmee ook hun mensen (tijdelijk) nog aan het werk kunnen houden. Wanneer de RDW straks weer gaat draaien, kan men sneller door met deze voertuigen. Daarnaast kan de taxatie- en koerslijstbranche ook verder met het opnemen en taxeren van voertuigen.”

Vriesema stelt voor dat Belastingdienst en wellicht de RDW dit afstemmen. “Wellicht kan de RDW wanneer de keuring op een later moment plaatsvindt de werkorder naar de Belastingdienst sturen, waarna deze gekoppeld kan worden? Of leg de verantwoordelijkheid bij de aangever zelf neer. De bpm-aangifte zelf kan dan in ieder geval al in behandeling worden genomen.” 

11:50 | ‘Bedrijven pakken de draad weer op’

Bij groothandelsbedrijf Bleeker & De Jong in Hardenberg wordt geprobeerd om nuchter met de huidige situatie om te gaan. Het bedrijf koopt en verkoopt nog steeds, zegt dga Sander de Jong. “Wij hebben geprobeerd zo snel mogelijk de normale gang van zaken weer op te pakken. Wij zijn als groothandelaren smeermiddel in de ‘autoverkoop-ketting’. Zonder auto’s houdt het voor iedereen op, dus dat willen wij voorkomen. Wij gaan gewoon door met taxeren, kopen en verkopen.”

De Jong onderschrijft de prijsbevindingen van Autorola (zie hieronder). “Op exportauto’s wordt nu even niet of minder geboden, maar een goede auto is nog steeds goed geld waard. Mensen wennen aan de situatie en pakken de draad langzaam maar zeker weer op.” Lees het hele interview hier.

11:00 | Autorola ziet een lichte prijsdaling

Bij veilinghuis Autorola hebben ze deze week al een aantal veilingen gedraaid. De gemiddelde prijs ligt 2 tot 3 procent lager dan normaal, meldt global director Morten Holmsten. De omzet ligt volgens Frank Tanke, directeur van Autorola Nederland, vooralsnog zo rond de 85 tot 90 procent van wat het normaal is. “We zien wel dat er bij veel kopers vragen leven of auto’s wel getransporteerd kunnen worden. Zestig procent van de omzet betreft export”, zegt Tanke. Vooralsnog is het volgens hem nog mogelijk om naar de meeste landen te exporteren. “Maar de situatie kan snel veranderen. Wij proberen iedereen zo goed en kwaad mogelijk van info te voorzien.” Op Linkedin houdt Autorola bij welke grenzen open en dicht zijn.

10.40 | EMM blokkeert hamsteren beschermingsproducten

Non-paint toeleverancier EMM merkt al sinds de uitbraak van het coronavirus in China dat de vraag naar beschermingsartikelen, zoals maskers, overalls maar bovenal natuurlijk mondkapjes, enorm stijgt. De voorraad mondkapjes is reeds sinds een paar weken op, mede door eerdere haperingen in de productie. “Zowel vanuit Nederland als het buitenland is er veel vraag, vanuit de automotive sector, maar ook vanuit andere sectoren. Ons beleid is dat we onze klanten zo goed en eerlijk mogelijk helpen. Hamsterorders worden geblokkeerd en geweigerd,” vertelt Matthieu de Vries, directeur marketing en communicatie bij EMM. Hij wil geen actuele omzetcijfers geven. EMM heeft de prijzen niet aangepast. Hij betreurt het dat er verderop in de keten partijen zijn die een slaatje willen slaan uit de situatie en veel hogere prijzen rekenen. “Als we dit opmerken, zetten we de levering per direct stop.”

Volgens EMM zijn de voorraden nu afdoende. Het bedrijf heeft extra aandacht voor de gezondheidszorg, waar nu behalve naar mondkapjes ook veel vraag is naar beschermende kleding en nitril handschoenen. “Ondanks dat deze producten niet medisch gecertificeerd zijn, kunnen ze voor de eerstelijn bescherming nu goed worden ingezet worden ingezet”, aldus De Vries.

Andere toeleveranciers van beschermingsproducten, zoals 3M bijvoorbeeld, zijn op dit moment onbereikbaar voor commentaar.

08:55 | Autotrack faciliteert ‘Proefrit aan huis’

Occasionportal Autotrack biedt tot 6 april – tot dan zijn de RIVM-voorschriften van kracht – gratis de service ‘Proefrit aan Huis’ aan. Via deze service kan een potentiële autokoper een proefrit aan huis aanvragen, mits hij niet verder dan 50 kilometer van het aanbiedende bedrijf woont. Inmiddels maken 170 autobedrijven gebruik van de service. Bij die bedrijven wordt de proefrit-optie toegevoegd aan hun advertenties. Ze moeten wel alle benodigde veiligheidsmaatregelen nemen, zoals beschermhoezen aanbieden en de auto desinfecteren. “De beperking van sociale contacten leidt tot de afname van showroom bezoeken en aanvragen van proefritten. Wij willen zo onze klanten kunnen ondersteunen in de verkoop van hun auto’s”, schrijft het bedrijf.

08:15 | Werkaanbod ruitherstel droogt snel op

Bij autoruitherstellers dreigt het werk snel op te drogen en loopt het aanbod drastisch terug, zeker in Brabant. Dat zegt Stefan Clijnk, voorzitter van het landelijke netwerk 123Ruit van 40 onafhankelijke ruitherstellers en eigenaar van ruitherstelbedrijf Carwin in Eindhoven. Volgens Clijnk heeft ruitherstelbranche relatief weinig werkvoorraad en wordt in vergelijking met carrosserieherstel met veel kortere afspraaktermijnen gewerkt. “Zeker in Brabant neemt het aanbod aan werk snel af.” Lees hier een interview met Clijnk.

08:10 | Onderdelenleverancier Kavo: Alles ligt nog op voorraad

Kavo Parts, de Nederlandse leverancier van auto-onderdelen, ondervindt geen leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. “We doen er alles aan op verspreiding te voorkomen. We vragen mensen afstand te bewaren, goederen aan de deur te leveren en de meetings met mensen buiten het bedrijf zijn opgeschort. Mensen op kantoor werken thuis en in het magazijn in een beschermde omgeving”, meldt het bedrijf. Ook grote Europese leveranciers hebben hun fabrieken nog open.

08:00 | Geen afname apk’s

Dataleverancier VWE meldt dat er in de eerste twee dagen van deze week net zo veel apk’s zijn uitgevoerd als normaal.

Ten opzichte van vorige week ligt het aantal uitgevoerde apk’s 1,4 procent hoger.

Er werden in de eerste twee dagen deze ruim 22 duizend auto’s in de bedrijfsvoorraad opgenomen. Dat is 8,7 procent minder dan vorige week. “Vooralsnog geen schokkende daling, maar het is wel belangrijk om te blijven volgen hoe dit zich komende dagen ontwikkelt”, schrijft VWE. RDW heeft diverse andere informatiediensten opgeschort.

 

Nieuws van woensdag 18 maart

16:20 | Eerste verkoopcijfers bekend

Er zijn maandag en dinsdag in totaal 1.967 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat meldt RDC op verzoek van Automotive. Dat wijkt dit jaar niet heel veel af van andere dagen. In maart staat het aantal registraties dit jaar op 13.982, tegen 15.116 vorig jaar (-7,5%). In februari was de verkoop nog stabiel.
Er werden op 16 en 17 maart in totaal 5.292 occasions verkocht door autobedrijven, dat is wel wat minder dan normaal. Volgens het RDC is het nog te vroeg om al conclusies te kunnen trekken, dat verwachten ze pas op zijn vroegst dit weekend te kunnen doen.

 

Registraties 16 & 17 maart 2 & 3 maart  17 & 18 februari
Nieuw  1.967  1.657  1.676
Occasions b2c  5.292  4.531  6.280

Bron: RDC, bewerking Automotive 

15:45 | Corona livestream

De tweede Liveshow van Automotive is nu te bekijken. Eerder vanmiddag nam de redactie van Automotive de belangrijkste ontwikkelingen van de dag door tijdens een Liveshow. Hieronder aandacht voor onder meer nationale en internationale ontwikkelingen. Er is veel onrust in de markt, maar er is zeker ook nog veel optimisme. Bekijk de stream hieronder.

 

14:15 | Eric Berkhof: Ik kijk uit naar 6 april

Van Mossel-topman Eric Berkhof heeft nog steeds vertrouwen in een goede afloop van de coronacrisis, ondanks dat zijn Belgische bedrijven inmiddels dicht zijn. “Het was de eerste dagen ook voor ons even zoeken. Maar ik trek tot nu toe twee conclusies. De eerste is dat in Nederland de business vrij redelijk doordraait. En ik zie dat mensen proberen hun leven weer op te pakken. We beginnen er al een beetje aan gewend te raken. En juist in de autobranche kunnen we daar voordeel van hebben.” Ondanks dat de business blijft draaien kijkt hij erg naar de datum van 6 april. “Hopelijk kunnen dan de maatregelen weer teruggedraaid worden en komt alles weer op gang. Lees het interview met Berkhof hier.

13: 57 | VDL Nedcar staakt productie voor 4 weken

In navolging van onder andere opdrachtgever BMW Group besluit nu ook VDL Nedcar om de fabrieken te sluiten. Dat meldt het bedrijf zojuist. “Het coronavirus zorgt voor een tekort aan kritische onderdelen om bij VDL Nedcar Mini’s en de BMW X1 te blijven produceren”, aldus het Bornse bedrijf, dat vorige maand een omzetdaling bekendmaakte. De productie wordt afgebouwd en vervolgens stilgelegd. Naar verwachting zal VDL Nedcar na vrijdag 20 maart de productie voor vier weken staken. In overleg met BMW Group is besloten om de productie 20 april te hervatten. Voor de vijfduizend medewerkers zal een beroep worden gedaan op de noodmaatregelen van het kabinet.

13:00 | Kwik-Fit: Nog volop in de operatie

“Alle vestigingen zijn volop operationeel”, vertelt Martin Post, algemeen directeur Kwik-Fit met 174 vestigingen. “We zitten goed in het werk en er komen ook nieuwe boekingen bij van klanten. Ook wat betreft aanlevering van materialen en onderdelen hebben we geen problemen. En gelukkig valt het aantal ziekte- of afmeldingen ook mee’
Onder het mom ‘better prepared than too late’ probeert de keten zich wel voor te bereiden. “Het is moeilijk om in deze situatie op dingen vooruit te lopen, omdat het zo onvoorspelbaar is. Maar natuurlijk denken wij er ook over na als er wellicht een eventuele lock-down komt, zoals in Italië en Frankrijk nu al het geval is. Wij denken in een lock-down maar zeker ook restart en beraden ons intern natuurlijk voortdurend op de situatie”, meldt Post.

Volgens Post is het nu het allerbelangrijkste dat je als organisatie flexibel kunt meebewegen met de omstandigheden en zorgt dat klanten én medewerkers zo min mogelijk risico’s lopen. “Wij volgen nauwgezet de alle ontwikkelingen en houden ons strikt aan alle voorschriften.”

10:20 | ‘DAF legt productie stil’

DAF Trucks stopt de productie van vrachtwagens en gaat werktijdverkorting aanvragen. Bij het bedrijf is een tekort aan onderdelen aan het ontstaan. Ook zijn er zorgen over corona-besmettingen bij het personeel. Dat meldt Omroep Brabant. In Eindhoven stopt de productie op 23 maart. Er werken ongeveer zesduizend mensen bij DAF in Eindhoven. Andere afdelingen, zoals marketing en serviceverlening, blijven aan het werk.

09:40 | Bovag, RAI Vereniging en Focwa: Kabinetsmaatregelen scheppen vertrouwen

Het kabinet heeft gisteravond een pakket aan noodmaatregelen gepresenteerd om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. In dit pakket aan maatregelen vallen onder andere een ruimere regeling voor tegemoetkoming van loonkosten, extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers, een soepeler belastingbeleid en rentekorting voor leningen. De brancheverenigingen reageren in eerste instantie positief

“Ik heb diep respect voor de wijze waarop het kabinet op een gezaghebbende en empathisch manier deze crisis te lijf gaat. Misschien moeten we daar ook eens met z’n allen voor applaudisseren, want ook zij staan voor ongekende uitdagingen”, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. “We moeten nu alle zeilen bijzetten om alle ondernemers, van klein tot groot, in deze zware tijden bij te staan met effectieve maatregelen. Niemand blijft bespaard, ook de mobiliteitsindustrie niet. Het is nu zaak dat de maatregelen ook daadwerkelijk goed toegankelijk komen voor ondernemers.”Bekijk hier welke maatregelen het kabinet heeft getroffen.

Schadebranchevereniging Focwa plaatst ene kritische kanttekening: “Wij hopen vooral ook dat deze op zich goede maatregelen snel worden ingevoerd. Onze bedrijven kunnen geen twee tot drie weken meer wachten. De vraag om steun is nu al heel concreet. We spreken bedrijven die enorme terugvallen kennen, oplopend tot wel 70 procent”, aldus Focwa woordvoerder Brecht Grieten. “Het is in ieder geval goed dat de personeelskosten door de overheidsmaatregelen goed zijn afgedekt.”

Focwa meldt dat 90 procent van de leden van de werktijdverkorting gebruik gaan maken (waarbij de overheid het loon voor 90 procent compenseert). De branchevereniging verwacht dat bedrijf zo’n 30 procent minder omzet maken de komende drie weken. Vooral na 6 april wordt een grote omzetdaling verwacht, oplopend tot 50 procent.

Branchevereniging Bovag stelt dat de gisteravond aangekondigde maatregelen een goed signaal zijn. “Dit toont dat het kabinet de ernst van de situatie inziet en ondernemers ruimhartig wil compenseren. Of het genoeg is, valt nu nog niet te zeggen”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “We weten niet hoe lang de crisis duurt en hoe snel de markt daarna weer op gang komt. We zullen nu de consequenties in kaart brengen om te zien wat dit specifiek per sector betekent. Het is een mooi signaal, maar uiteindelijk is de invulling altijd maatwerk. Het schept in ieder geval vertrouwen.”

08:30 | Verhuurders in zeer zwaar weer

Henk van den Helder, directeur van Hertz Benelux en voorzitter van Bovag Autoverhuur, ziet hele donker wolken boven zijn bedrijfstak hangen.“Er worden simpelweg geen auto’s meer gehuurd, zowel zakelijk als privé. Bij internationale luchthavens is de vraag vrijwel nihil omdat er nauwelijks wordt gereisd. Maar ook landelijk zijn de meeste mensen nu thuis en is er dus geen vraag.” Lees hier meer over de situatie bij de verhuurders.

 

Nieuws van dinsdag 17 maart

16:20 | Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag

Branchevereniging Bovag vraagt in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat om compensatiemaatregelen te treffen voor de aangesloten ondernemers. Onder andere in de verhuur-, deel-, lease- en autobranche zijn de verwachte omzetdalingen fors, meldt de branchevereniging in een brandbrief .“Bij de verhuur- en deelautobedrijven zien we een dramatische omzetval. Verhuurbedrijven melden ons een terugloop van de omzet van zo’n 70 procent. Dit is vergelijkbaar met andere landen, zoals internationale autoverhuurbedrijven daar al hebben ervaren”, schrijft directeur Peter Niesink.

15.55 | Focwa ziet omzet met dertig procent teruglopen

Schadebedrijven hebben gemiddeld 30 procent minder omzet dan vorige week. “En we verwachten dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat herstelbedrijven vaak 2 tot 3 weken vooruit plannen”, aldus Focwa-directeur Femke Teeling in een persbericht. Focwa verwacht dat onderdelen op korte termijn moeilijk of niet beschikbaar meer zullen zijn en roept consumenten op vooral nu nog schade te laten herstellen.

Salesdirecteur Karen Dijkstra van Carglass steunt de oproep van Focwa: “We verruimen de komende periode onze openingstijden en optimaliseren onze mobiele dienstverlening zodat we ook kwetsbare klanten kunnen blijven helpen.” 

15:00 | Bolsenbroek & Partners staakt meeste werkzaamheden

Door de maatregelen die de RDW gisteren nam, heeft het taxeren of anderszins opnemen van voertuigen geen zin meer. Dat meldt taxatiespecialist Bolsenbroek&Partners. “Dit omdat de duur van de maatregelen nu nog volledig onbekend is. Voertuigen die nog niet door de RDW zijn gekeurd worden daarom door ons tot nader order niet opgenomen en uitgewerkt. Zodra weer duidelijk is dat en wanneer de RDW weer gaat keuren, zullen wij de voertuigen zo snel mogelijk bij u opnemen”, meldt het bedrijf.

Op dit moment verwerkt de Belastingdienst nog bpm-aangiften. “Wij verwachten echter dat ook dit op niet al te lange termijn gestaakt gaat worden. Uiteraard ook als gevolg van het staken door de RDW. Voertuigen die reeds RDW gekeurd én door ons opgenomen zijn, zullen wij uiteraard nog uitwerken en van een BPM aangifte met taxatierapport, koerslijst of tabel aangifte voorzien.” In een reactie aan Automotive meldt eigenaar Frank Bolsenbroek voor de meeste medewerkers werktijdverkorting te hebben aangevraagd.

14:00 | Livestream met Peter Niesink (Bovag)

Vanmiddag vond de eerste liveshow van Automotive plaats. Automotive-hoofdredacteur Luberto van Buiten sprak Bovag-directeur Peter Niesink. Bekijk hieronder de uitzending terug. Niesink ziet dat veel bedrijven het lastig hebben, maar proeft ook veel optimisme. Ook is het tijd dat dealers en importeurs even de strijdbijl (onder meer over bonussen) begraven. “In deze tijden moet je er samen uit proberen te komen.” Bovag ziet verder de verkoop afnemen en ook de onderdelenleveringen stagneren. “Een van onze speerpunten is nu om de bpm-betalingen uitgesteld te krijgen.” Bekijk het interview hieronder:

 

 

13.00 | Akzo Nobel bezorgd over werkstroom schadebranche

“We hebben besloten dat de buitendienst geen klanten meer bezoekt. Alleen voor calamiteiten komen we langs bij bedrijven of proberen we het online op te lossen”, meldt Sjoerd Hendriks, premium sales manager bij Akzo Nobel. Het lakmerk Sikkens voor schadeherstelbedrijven telt in ons land zo’n tweehonderd klanten. “De uitlevering loopt nog gewoon door en de productie in Sassenheim draait op volle toeren. Voorlopig loopt ook de voorziening van grondstoffen nog goed door.”

Hoewel de situatie en impact voor de herstelbranche moeilijk te voorspellen is, vreest Hendriks wel dat het consumentenvertrouwen veel minder wordt. “De urgentie om deuken te laten herstellen, wordt hierdoor waarschijnlijk minder. Bovendien gaat niemand meer de weg op en is er gewoonweg minder verkeer en dus minder schade”, zegt hij. “Voorlopig hebben de meeste bedrijven nog genoeg lopend werk voor de komende één tot twee weken, maar wat er daarna gebeurt, is natuurlijk een grote vraag. Iedereen is toch bezorgd dat de werkstroom gaan opdrogen.”

De consultants van Acoat Selected onderzoeken hoe ze de klanten met een skype verbinding kunnen bijstaan. “Als gevolg van corona komen allerlei vragen op onze partners af. We willen hen hierin zoveel mogelijk ondersteunen”, aldus Hendriks.

12:00: Innovam en IBKI annuleren alle examens

Opleidingsinstituten Innovam en IBKI hebben alle trainingen en examens geannuleerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt Innovam op zijn website. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 22 maart. “Uiterlijk donderdag 19 maart informeren we over de periode daarna”, meldt het bedrijf.

IBKI meldt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat apk-keurmeesters en rij-instructeurs hinder ondervinden bij het verlengen van hun bevoegdheid.

10:00 | Autobedrijf Kalsbeek sluit deuren

Autobedrijf Kalsbeek uit Heerenveen sluit voor onbepaalde tijd de deuren. Dat meldt het bedrijf in een mededeling op de eigen website. “Tot onze spijt is Autobedrijf Kalsbeek vanaf vandaag voor onbepaalde tijd gesloten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dit besluit hebben wij met veel moeite genomen omdat wij de veiligheid van onze klanten en medewerkers niet kunnen garanderen”, schrijft het bedrijf.

Er is bij het bedrijf niemand bereikbaar voor commentaar. Vooralsnog lijkt Kalsbeek een uitzondering te zijn, de meeste autobedrijven zijn nog gewoon geopend.

08:30 | Onderdelenreuzen Fource en AAGB: Nog weinig terugval

Vooralsnog valt de impact voor de onderdelendistributeurs Alliance Automotie Group en Fource mee. Dat melden de directeuren van beide bedrijven, Cor Baltus en Johan van der Hoeven, aan Automotive. Veel tijd en energie zit er bij beide bedrijven in het creëren van een vellige werkomgeving. Verder is er bij de medewerkers nog weinig onrust over hun toekomst. Er zijn zelfs lichtpuntjes. “Mensen werken nu allemaal thuis en hebben daardoor wel de mogelijkheid en tijd om de auto naar de garage te brengen.” Lees het hele artikel hier. 

08:20 | Dealerholding Haaima geeft korting aan horeca-ondernemers

De dealergroep uit Friesland verhuurt bedrijfswagens aan horecaondernemers zodat zij over kunnen stappen op het bezorgen van maaltijden. Speciaal voor deze groep hanteert het dealerbedrijf een aangepast tarief. “Wij hebben veel horecaondernemers in Friesland die bij ons leasen. Nu de coronacrisis toeneemt, willen wij hen tegemoet komen.” Lees hier meer over de actie van Haaima.

Nieuws van maandag 15 maart.

17:40 | ‘Duizend en één zaken te regelen’

Bij Pon Holdings worden de ontwikkelingen rond het virus al een aantal weken op de voet gevolgd, meldt het bedrijf aan Automotive. Er wordt waar mogelijk thuis gewerkt. “We volgen de maatregelen van lokale overheden in de diverse landen waar we actief zijn op de voet”, stelt Pon in een reactie. Het bedrijf is wereldwijd actief en de Aziatische activiteiten werden al eerder geraakt door het virus. “We proberen iedereen binnen onze organisatie zo actueel en goed mogelijk te informeren.”

Bij Pon is er een team actief dat zich specifiek bezighoud net de corona-uitbraak. “Er zijn duizend en één dingen die geregeld moeten worden.” Volgens Pon is het veel te vroeg om al inschattingen te kunnen maken van de impact van deze crisis. “Het is zaak de actualiteit op de voet te volgen en adequaat te reageren waar nodig.”

17.10 | RDW schort alle importkeuringen op

De RDW stelt alle keuringen van importauto’s uit tot 6 april, zo meldt Paul Dietz, divisiemanager Toezicht & Beoordeling bij de RDW. De keuringsinstantie is genoodzaakt om vanwege de verminderde bezetting alle dienstverlening te beperken en houdt uitsluitend keuringen voor cruciaal transport open, zoals voor autobussen, vrachtwagens en bedrijfsauto’s.

Van de zestien keuringsstations zijn er inmiddels al drie overgeschakeld op het nieuwe regime (Amsterdam, Schiedam en Zwijndrecht) en vanaf aanstaande woensdag zullen de andere stations omschakelen. Dietz verwacht dat er circa acht stations open zullen blijven voor de keuringen van cruciaal transport. “Geheel in lijn met de richtlijnen van de overheid zorgen we dat het transport in ieder geval gewoon kan doorlopen”, zegt Dietz. 

Ook stopt de RDW met de tenaamstelling en export aan de loketten van de keuringsstations. “Dat kan gelukkig nog wel bij veel exportbedrijven, postkantoren en de RDW balies in Zoetermeer en Veendam,” aldus Dietz. Ook bij het Kentekenloket kan men terecht voor de tenaamstelling.

14:53 | Open dag Wassink Autogroep afgelast

Wassink Autogroep heeft de Open Deur Dag op zaterdag 28 maart in Velp afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dit maakt het bedrijf vandaag bekend.

De twaalf vestigingen van de autogroep zijn nog wel geopend, waarbij de onderneming aangeeft de adviezen van het RIVM op te volgen.

14.00 | ‘We kopen geen occasions meer in’

Jaco Knoop leidt een van de grootste universele autobedrijven van Nederland. Hij heeft de inkoop van auto’s tijdelijk stilgelegd. “We hebben nog genoeg voorraad staan en dat laat ik nu even zo”, zegt hij in een interview met Automotive. Volgens Knoop is er nog steeds aanloop in de showroom. “Maar dat zal gaan teruglopen.”

13:30 | ING stelt verkoopprognose bij 

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de autoverkoop dit jaar rond de 400 duizend stuks uitkomt, in plaats van de eerder voorspelde 430 duizend. Dat meldde Rico Luman van de bank in de BNR Autoshow. Dat zou een daling van 10 procent zijn ten opzichte van vorig jaar, in plaats van de eerder geraamde 4 procent. Branchevereniging Bovag reageert desgevraagd aan Automotive dat het nog te vroeg is om een nieuwe prognose af te geven. “We zijn nu ook met heel andere zaken bezig, die voor ondernemers van urgenter belang zijn”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “Het is nog veel te vroeg om te speculeren over met hoeveel stuks de verkoop daalt. We houden ons nu bezig met de acute problemen en hoe die kunnen worden getackeld.”

12:22 | Vakgarage: Nog volop werk voor komende weken

Vishal Durgaram, voorzitter Vakgarage met 314 leden, meldt dat vrijwel alle vestigingen van Vakgarage zeker de aankomende drie weken nog volop werk hebben en dus ook gewoon open blijven. “We krijgen weinig tot geen annuleringen binnen van klanten”, zegt Durgaram. Hij vindt het nu nog te prematuur om iets te zeggen en meldt dat Vakgarage nauwlettend de ontwikkelingen volgt en alle maatregelen opvolgt die het RIVM voorschrijft.

11:30 | ‘Thuiswerken is voor sommigen wel wennen’

Bij importeur PSA Nederland werkt het overgrote deel van het personeel inmiddels thuis. “Dat is voor sommigen wel wennen. Veel medewerkers zijn het gelukkig wel gewend”, zegt woordvoerder Ellis Blasé. De importeur is momenteel met zowel hoofdkantoor als dealers in gesprek over te nemen maatregelen. “We hopen vanmiddag of morgen meer duidelijkheid te hebben. Vooralsnog draait alles door, waarbij we uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.” Er zijn nog geen corona-besmettingen geconstateerd bij de importeur. 

10:45 | ABS De Goey: ‘Geen verkeer, geen deuken’

De schadebranche houdt rekening met het opdrogen van werkaanbod. Dat zegt Albèrt de Goey, directeur ABS Autoherstel Woerden en voorzitter bestuur en RvC van de coöperatie ABS Autoherstel. “De vraag is alleen in welke mate”, zegt hij in een interview met Automotive.

09:45 | Auto Egberts laat geen klanten meer toe

Veel bedrijven melden maatregelen te nemen. Bij Auto Egberts in Leek worden geen klanten meer in het pand toegelaten. Klanten die hun auto brengen voor de werkplaats kunnen de sleutel afgeven door een raam. Ook kan er niet op een reparatie worden gewacht en wordt er ook geen contant geld meer aangenomen. “Onze monteurs voorzien elke auto van een stuur bescherm hoes, stoelhoes en dragen handschoenen. De gezondheid en de veiligheid van onze klanten, medewerkers en onze familie hebben de hoogste prioriteit”, schrijft het bedrijf.

09.39 | Focwa: Stel mondkapjes beschikbaar aan de zorg

De branchevereniging roept zijn leden op om beschermingsartikelen, zoals mondkapjes en handschoenen beschikbaar te stellen aan de overheid. “We hebben onze leden gisteravond gevraagd om mondkapjes, beschermingsmaskers of brillen ter beschikking te stellen aan de overheid. We verwachten dat veel bedrijven daar gehoor aan zullen geven”, zegt Focwa-woordvoerder Brecht Grieten.

Focwa roept schadeherstelbedrijven op om te laten weten welke artikelen ze eventueel beschikbaar stellen zodat de branchevereniging dit in nauw contact met de overheid kan coördineren. Focwa zegt zijn leden voortdurend zo goed mogelijk te informeren, ook over mogelijke maatregelen zoals tijdelijke arbeidstijdverkorting. “We hopen de impact van de coronacrisis voor onze bedrijven zo veel mogelijk te minimaliseren”, aldus Grieten, die benadrukt dat leden vooral ook de maatregelen van de overheid nauwlettend moeten opvolgen.

In China bleek eerder dat de schadewerkplaatsen al snel na de lockdown leeg kwamen te staan. 

09:30 | BCA stopt met fysieke veilingen

Remarketingbedrijf BCA stopt met fysieke veilingen. Per direct zijn alle veilingen online. De extra kosten die hierbij normaal worden berekend, komen te vervallen. Deze week worden er nog normale hoeveelheden auto’s geveild. Bij het veilinghuis is vorige week een corona-besmetting geconstateerd. Die medewerker zit in quarantaine, meldt BCA.

Het ophalen en brengen van voertuigen gaat nog gewoon door, al neemt het bedrijf wel maatregelen om fysiek contact tussen mensen te voorkomen en wordt er door medewerkers waar mogelijk thuisgewerkt. 

09.20 | Bovag inventariseert consequenties

Brancheorganisatie Bovag meldt op dit druk bezig te zijn om de gevolgen van de coronacrisis te inventariseren. “Dit gaat zeker consequenties hebben voor al onze bedrijven in de branche: van dealers tot autobedrijven, maar ook de rijschoolhouders en tankstations”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Bovag riep vorige week bedrijven al op goed te kijken naar de beschikbare regelingen, die inmiddels zijn opengesteld.

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open, zo liet het Ministerie van Economische Zaken gisteravond weten. Het kabinet schat dat al direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt aan mkb-bedrijven die getroffen worden. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen en uitstel van betaling/verlaging van voorlopige belastingaanslagen bij de Belastingdienst.

09.00 | Stern en Hedin schorten fusiebesprekingen op

Dealerholdings Stern en Hedin laten vanochtend weten de fusiebesprekingen op te schorten. De ondernemingen zeggen alle tijd en energie nodig te hebben om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. “Het al in een vergevorderd stadium verkerende fusieproces wordt opgeschort totdat de invloed van de corona crisis is uitgewerkt”, schrijft Stern. Eerder al besloot Stern alle noodzakelijke maatregelen te nemen die de sterke balans en liquiditeitspositie maximaal beschermen. “De maatregelen waartoe besloten is zien onder andere op een investeringsstop en verlaging van de voorraden en voorts op diverse verdere kostenbesparingen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze Corona crisis het hoofd te kunnen bieden.”

De koers van Stern zakte vandaag tot 8,50 euro. Dat is de laagste koers sinds de uitbraak van de crisis in 2009. Het aandeel herstelde zich daarna en stond net na het middaguur op 9,45 euro (-13%). De AEX zakte tot onder de 400 punten (-8%). 

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #4: F1-race Zandvoort uitgesteld | Carglass ziet volume teruglopen | Automotive Online

Corona-liveblog #4: F1-race Zandvoort uitgesteld | Carglass ziet volume teruglopen

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Carglass ziet volume teruglopen: ‘geen kilometers, geen schade’. Veilinghuis Autorola ziet dat de occasionprijzen deze week iets zijn gedaald. Dataleverancier VWE meldt dat het aantal apk’s gelijk is gebleven. Non-paint leverancier EMM blokkeert hamsterorders van mondkapjes om aan vraag van reguliere klanten te voldoen.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van donderdag 19 maart is gesloten. Bekijk hier de liveblog van vandaag.

16:00 | Grand-Prix Zandvoort uitgesteld

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt de Formule1-race van Zandvoort voor onbepaalde tijd uit te stellen. De mededeling komt niet als een verrassing omdat de organisatie eerder al stelde pas eind mei te starten met racen. Ook de races in Spanje en Monaco zijn uitgesteld.

15:30 | Karen Dijkstra (Carglass) vanmiddag te gast in livestream 

In onze dagelijkse liveshow over de corona-uitbraak was vandaag Karen Dijkstra, de salesdirecteur van Carglass, te gast. De ruitherstelketen met 56 vestigingen ziet het volume teruglopen en doet er alles aan om alle vestigingen open te houden. “Je ziet meer auto’s in de straat staan dan ooit en dat betekent dus ook minder schade”, aldus Dijkstra, die vindt dat de branche heel blij kan zijn met het sterke pakket aan maatregelen van de overheid. Kijk de aflevering hier terug.

 

 

13:40 | ‘BPM-aangifte bij import kan nog wél’

Omdat de RDW geen identificatiekeuringen meer doet en geen voertuigen meer inschrijft, is import van auto’s niet meer mogelijk. Wel zou er bij import al een bpm-aangifte gedaan kunnen worden. Dat zegt Tom Vriesema, jurist bij Euro Auto Logic. “Ik zie niet in waarom er om die redenen géén bpm aangifte ingediend kan worden. Dat de aangifte nog niet kan worden afgerond, is een ander verhaal.”

Volgens Vriesema is een deel van de branche geholpen met meer duidelijkheid. “Dat is van belang voor partijen die te maken hebben met voertuigen waar nog het nodige (schade)herstelwerk aan zit, met name schadevoertuigen. Deze partijen zouden dan alvast de voertuigen kunnen herstellen en daarmee ook hun mensen (tijdelijk) nog aan het werk kunnen houden. Wanneer de RDW straks weer gaat draaien, kan men sneller door met deze voertuigen. Daarnaast kan de taxatie- en koerslijstbranche ook verder met het opnemen en taxeren van voertuigen.”

Vriesema stelt voor dat Belastingdienst en wellicht de RDW dit afstemmen. “Wellicht kan de RDW wanneer de keuring op een later moment plaatsvindt de werkorder naar de Belastingdienst sturen, waarna deze gekoppeld kan worden? Of leg de verantwoordelijkheid bij de aangever zelf neer. De bpm-aangifte zelf kan dan in ieder geval al in behandeling worden genomen.” 

11:50 | ‘Bedrijven pakken de draad weer op’

Bij groothandelsbedrijf Bleeker & De Jong in Hardenberg wordt geprobeerd om nuchter met de huidige situatie om te gaan. Het bedrijf koopt en verkoopt nog steeds, zegt dga Sander de Jong. “Wij hebben geprobeerd zo snel mogelijk de normale gang van zaken weer op te pakken. Wij zijn als groothandelaren smeermiddel in de ‘autoverkoop-ketting’. Zonder auto’s houdt het voor iedereen op, dus dat willen wij voorkomen. Wij gaan gewoon door met taxeren, kopen en verkopen.”

De Jong onderschrijft de prijsbevindingen van Autorola (zie hieronder). “Op exportauto’s wordt nu even niet of minder geboden, maar een goede auto is nog steeds goed geld waard. Mensen wennen aan de situatie en pakken de draad langzaam maar zeker weer op.” Lees het hele interview hier.

11:00 | Autorola ziet een lichte prijsdaling

Bij veilinghuis Autorola hebben ze deze week al een aantal veilingen gedraaid. De gemiddelde prijs ligt 2 tot 3 procent lager dan normaal, meldt global director Morten Holmsten. De omzet ligt volgens Frank Tanke, directeur van Autorola Nederland, vooralsnog zo rond de 85 tot 90 procent van wat het normaal is. “We zien wel dat er bij veel kopers vragen leven of auto’s wel getransporteerd kunnen worden. Zestig procent van de omzet betreft export”, zegt Tanke. Vooralsnog is het volgens hem nog mogelijk om naar de meeste landen te exporteren. “Maar de situatie kan snel veranderen. Wij proberen iedereen zo goed en kwaad mogelijk van info te voorzien.” Op Linkedin houdt Autorola bij welke grenzen open en dicht zijn.

10.40 | EMM blokkeert hamsteren beschermingsproducten

Non-paint toeleverancier EMM merkt al sinds de uitbraak van het coronavirus in China dat de vraag naar beschermingsartikelen, zoals maskers, overalls maar bovenal natuurlijk mondkapjes, enorm stijgt. De voorraad mondkapjes is reeds sinds een paar weken op, mede door eerdere haperingen in de productie. “Zowel vanuit Nederland als het buitenland is er veel vraag, vanuit de automotive sector, maar ook vanuit andere sectoren. Ons beleid is dat we onze klanten zo goed en eerlijk mogelijk helpen. Hamsterorders worden geblokkeerd en geweigerd,” vertelt Matthieu de Vries, directeur marketing en communicatie bij EMM. Hij wil geen actuele omzetcijfers geven. EMM heeft de prijzen niet aangepast. Hij betreurt het dat er verderop in de keten partijen zijn die een slaatje willen slaan uit de situatie en veel hogere prijzen rekenen. “Als we dit opmerken, zetten we de levering per direct stop.”

Volgens EMM zijn de voorraden nu afdoende. Het bedrijf heeft extra aandacht voor de gezondheidszorg, waar nu behalve naar mondkapjes ook veel vraag is naar beschermende kleding en nitril handschoenen. “Ondanks dat deze producten niet medisch gecertificeerd zijn, kunnen ze voor de eerstelijn bescherming nu goed worden ingezet worden ingezet”, aldus De Vries.

Andere toeleveranciers van beschermingsproducten, zoals 3M bijvoorbeeld, zijn op dit moment onbereikbaar voor commentaar.

08:55 | Autotrack faciliteert ‘Proefrit aan huis’

Occasionportal Autotrack biedt tot 6 april – tot dan zijn de RIVM-voorschriften van kracht – gratis de service ‘Proefrit aan Huis’ aan. Via deze service kan een potentiële autokoper een proefrit aan huis aanvragen, mits hij niet verder dan 50 kilometer van het aanbiedende bedrijf woont. Inmiddels maken 170 autobedrijven gebruik van de service. Bij die bedrijven wordt de proefrit-optie toegevoegd aan hun advertenties. Ze moeten wel alle benodigde veiligheidsmaatregelen nemen, zoals beschermhoezen aanbieden en de auto desinfecteren. “De beperking van sociale contacten leidt tot de afname van showroom bezoeken en aanvragen van proefritten. Wij willen zo onze klanten kunnen ondersteunen in de verkoop van hun auto’s”, schrijft het bedrijf.

08:15 | Werkaanbod ruitherstel droogt snel op

Bij autoruitherstellers dreigt het werk snel op te drogen en loopt het aanbod drastisch terug, zeker in Brabant. Dat zegt Stefan Clijnk, voorzitter van het landelijke netwerk 123Ruit van 40 onafhankelijke ruitherstellers en eigenaar van ruitherstelbedrijf Carwin in Eindhoven. Volgens Clijnk heeft ruitherstelbranche relatief weinig werkvoorraad en wordt in vergelijking met carrosserieherstel met veel kortere afspraaktermijnen gewerkt. “Zeker in Brabant neemt het aanbod aan werk snel af.” Lees hier een interview met Clijnk.

08:10 | Onderdelenleverancier Kavo: Alles ligt nog op voorraad

Kavo Parts, de Nederlandse leverancier van auto-onderdelen, ondervindt geen leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. “We doen er alles aan op verspreiding te voorkomen. We vragen mensen afstand te bewaren, goederen aan de deur te leveren en de meetings met mensen buiten het bedrijf zijn opgeschort. Mensen op kantoor werken thuis en in het magazijn in een beschermde omgeving”, meldt het bedrijf. Ook grote Europese leveranciers hebben hun fabrieken nog open.

08:00 | Geen afname apk’s

Dataleverancier VWE meldt dat er in de eerste twee dagen van deze week net zo veel apk’s zijn uitgevoerd als normaal.

Ten opzichte van vorige week ligt het aantal uitgevoerde apk’s 1,4 procent hoger.

Er werden in de eerste twee dagen deze ruim 22 duizend auto’s in de bedrijfsvoorraad opgenomen. Dat is 8,7 procent minder dan vorige week. “Vooralsnog geen schokkende daling, maar het is wel belangrijk om te blijven volgen hoe dit zich komende dagen ontwikkelt”, schrijft VWE. RDW heeft diverse andere informatiediensten opgeschort.

 

Nieuws van woensdag 18 maart

16:20 | Eerste verkoopcijfers bekend

Er zijn maandag en dinsdag in totaal 1.967 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat meldt RDC op verzoek van Automotive. Dat wijkt dit jaar niet heel veel af van andere dagen. In maart staat het aantal registraties dit jaar op 13.982, tegen 15.116 vorig jaar (-7,5%). In februari was de verkoop nog stabiel.
Er werden op 16 en 17 maart in totaal 5.292 occasions verkocht door autobedrijven, dat is wel wat minder dan normaal. Volgens het RDC is het nog te vroeg om al conclusies te kunnen trekken, dat verwachten ze pas op zijn vroegst dit weekend te kunnen doen.

 

Registraties 16 & 17 maart 2 & 3 maart  17 & 18 februari
Nieuw  1.967  1.657  1.676
Occasions b2c  5.292  4.531  6.280

Bron: RDC, bewerking Automotive 

15:45 | Corona livestream

De tweede Liveshow van Automotive is nu te bekijken. Eerder vanmiddag nam de redactie van Automotive de belangrijkste ontwikkelingen van de dag door tijdens een Liveshow. Hieronder aandacht voor onder meer nationale en internationale ontwikkelingen. Er is veel onrust in de markt, maar er is zeker ook nog veel optimisme. Bekijk de stream hieronder.

 

14:15 | Eric Berkhof: Ik kijk uit naar 6 april

Van Mossel-topman Eric Berkhof heeft nog steeds vertrouwen in een goede afloop van de coronacrisis, ondanks dat zijn Belgische bedrijven inmiddels dicht zijn. “Het was de eerste dagen ook voor ons even zoeken. Maar ik trek tot nu toe twee conclusies. De eerste is dat in Nederland de business vrij redelijk doordraait. En ik zie dat mensen proberen hun leven weer op te pakken. We beginnen er al een beetje aan gewend te raken. En juist in de autobranche kunnen we daar voordeel van hebben.” Ondanks dat de business blijft draaien kijkt hij erg naar de datum van 6 april. “Hopelijk kunnen dan de maatregelen weer teruggedraaid worden en komt alles weer op gang. Lees het interview met Berkhof hier.

13: 57 | VDL Nedcar staakt productie voor 4 weken

In navolging van onder andere opdrachtgever BMW Group besluit nu ook VDL Nedcar om de fabrieken te sluiten. Dat meldt het bedrijf zojuist. “Het coronavirus zorgt voor een tekort aan kritische onderdelen om bij VDL Nedcar Mini’s en de BMW X1 te blijven produceren”, aldus het Bornse bedrijf, dat vorige maand een omzetdaling bekendmaakte. De productie wordt afgebouwd en vervolgens stilgelegd. Naar verwachting zal VDL Nedcar na vrijdag 20 maart de productie voor vier weken staken. In overleg met BMW Group is besloten om de productie 20 april te hervatten. Voor de vijfduizend medewerkers zal een beroep worden gedaan op de noodmaatregelen van het kabinet.

13:00 | Kwik-Fit: Nog volop in de operatie

“Alle vestigingen zijn volop operationeel”, vertelt Martin Post, algemeen directeur Kwik-Fit met 174 vestigingen. “We zitten goed in het werk en er komen ook nieuwe boekingen bij van klanten. Ook wat betreft aanlevering van materialen en onderdelen hebben we geen problemen. En gelukkig valt het aantal ziekte- of afmeldingen ook mee’
Onder het mom ‘better prepared than too late’ probeert de keten zich wel voor te bereiden. “Het is moeilijk om in deze situatie op dingen vooruit te lopen, omdat het zo onvoorspelbaar is. Maar natuurlijk denken wij er ook over na als er wellicht een eventuele lock-down komt, zoals in Italië en Frankrijk nu al het geval is. Wij denken in een lock-down maar zeker ook restart en beraden ons intern natuurlijk voortdurend op de situatie”, meldt Post.

Volgens Post is het nu het allerbelangrijkste dat je als organisatie flexibel kunt meebewegen met de omstandigheden en zorgt dat klanten én medewerkers zo min mogelijk risico’s lopen. “Wij volgen nauwgezet de alle ontwikkelingen en houden ons strikt aan alle voorschriften.”

10:20 | ‘DAF legt productie stil’

DAF Trucks stopt de productie van vrachtwagens en gaat werktijdverkorting aanvragen. Bij het bedrijf is een tekort aan onderdelen aan het ontstaan. Ook zijn er zorgen over corona-besmettingen bij het personeel. Dat meldt Omroep Brabant. In Eindhoven stopt de productie op 23 maart. Er werken ongeveer zesduizend mensen bij DAF in Eindhoven. Andere afdelingen, zoals marketing en serviceverlening, blijven aan het werk.

09:40 | Bovag, RAI Vereniging en Focwa: Kabinetsmaatregelen scheppen vertrouwen

Het kabinet heeft gisteravond een pakket aan noodmaatregelen gepresenteerd om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. In dit pakket aan maatregelen vallen onder andere een ruimere regeling voor tegemoetkoming van loonkosten, extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers, een soepeler belastingbeleid en rentekorting voor leningen. De brancheverenigingen reageren in eerste instantie positief

“Ik heb diep respect voor de wijze waarop het kabinet op een gezaghebbende en empathisch manier deze crisis te lijf gaat. Misschien moeten we daar ook eens met z’n allen voor applaudisseren, want ook zij staan voor ongekende uitdagingen”, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. “We moeten nu alle zeilen bijzetten om alle ondernemers, van klein tot groot, in deze zware tijden bij te staan met effectieve maatregelen. Niemand blijft bespaard, ook de mobiliteitsindustrie niet. Het is nu zaak dat de maatregelen ook daadwerkelijk goed toegankelijk komen voor ondernemers.”Bekijk hier welke maatregelen het kabinet heeft getroffen.

Schadebranchevereniging Focwa plaatst ene kritische kanttekening: “Wij hopen vooral ook dat deze op zich goede maatregelen snel worden ingevoerd. Onze bedrijven kunnen geen twee tot drie weken meer wachten. De vraag om steun is nu al heel concreet. We spreken bedrijven die enorme terugvallen kennen, oplopend tot wel 70 procent”, aldus Focwa woordvoerder Brecht Grieten. “Het is in ieder geval goed dat de personeelskosten door de overheidsmaatregelen goed zijn afgedekt.”

Focwa meldt dat 90 procent van de leden van de werktijdverkorting gebruik gaan maken (waarbij de overheid het loon voor 90 procent compenseert). De branchevereniging verwacht dat bedrijf zo’n 30 procent minder omzet maken de komende drie weken. Vooral na 6 april wordt een grote omzetdaling verwacht, oplopend tot 50 procent.

Branchevereniging Bovag stelt dat de gisteravond aangekondigde maatregelen een goed signaal zijn. “Dit toont dat het kabinet de ernst van de situatie inziet en ondernemers ruimhartig wil compenseren. Of het genoeg is, valt nu nog niet te zeggen”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “We weten niet hoe lang de crisis duurt en hoe snel de markt daarna weer op gang komt. We zullen nu de consequenties in kaart brengen om te zien wat dit specifiek per sector betekent. Het is een mooi signaal, maar uiteindelijk is de invulling altijd maatwerk. Het schept in ieder geval vertrouwen.”

08:30 | Verhuurders in zeer zwaar weer

Henk van den Helder, directeur van Hertz Benelux en voorzitter van Bovag Autoverhuur, ziet hele donker wolken boven zijn bedrijfstak hangen.“Er worden simpelweg geen auto’s meer gehuurd, zowel zakelijk als privé. Bij internationale luchthavens is de vraag vrijwel nihil omdat er nauwelijks wordt gereisd. Maar ook landelijk zijn de meeste mensen nu thuis en is er dus geen vraag.” Lees hier meer over de situatie bij de verhuurders.

 

Nieuws van dinsdag 17 maart

16:20 | Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag

Branchevereniging Bovag vraagt in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat om compensatiemaatregelen te treffen voor de aangesloten ondernemers. Onder andere in de verhuur-, deel-, lease- en autobranche zijn de verwachte omzetdalingen fors, meldt de branchevereniging in een brandbrief .“Bij de verhuur- en deelautobedrijven zien we een dramatische omzetval. Verhuurbedrijven melden ons een terugloop van de omzet van zo’n 70 procent. Dit is vergelijkbaar met andere landen, zoals internationale autoverhuurbedrijven daar al hebben ervaren”, schrijft directeur Peter Niesink.

15.55 | Focwa ziet omzet met dertig procent teruglopen

Schadebedrijven hebben gemiddeld 30 procent minder omzet dan vorige week. “En we verwachten dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat herstelbedrijven vaak 2 tot 3 weken vooruit plannen”, aldus Focwa-directeur Femke Teeling in een persbericht. Focwa verwacht dat onderdelen op korte termijn moeilijk of niet beschikbaar meer zullen zijn en roept consumenten op vooral nu nog schade te laten herstellen.

Salesdirecteur Karen Dijkstra van Carglass steunt de oproep van Focwa: “We verruimen de komende periode onze openingstijden en optimaliseren onze mobiele dienstverlening zodat we ook kwetsbare klanten kunnen blijven helpen.” 

15:00 | Bolsenbroek & Partners staakt meeste werkzaamheden

Door de maatregelen die de RDW gisteren nam, heeft het taxeren of anderszins opnemen van voertuigen geen zin meer. Dat meldt taxatiespecialist Bolsenbroek&Partners. “Dit omdat de duur van de maatregelen nu nog volledig onbekend is. Voertuigen die nog niet door de RDW zijn gekeurd worden daarom door ons tot nader order niet opgenomen en uitgewerkt. Zodra weer duidelijk is dat en wanneer de RDW weer gaat keuren, zullen wij de voertuigen zo snel mogelijk bij u opnemen”, meldt het bedrijf.

Op dit moment verwerkt de Belastingdienst nog bpm-aangiften. “Wij verwachten echter dat ook dit op niet al te lange termijn gestaakt gaat worden. Uiteraard ook als gevolg van het staken door de RDW. Voertuigen die reeds RDW gekeurd én door ons opgenomen zijn, zullen wij uiteraard nog uitwerken en van een BPM aangifte met taxatierapport, koerslijst of tabel aangifte voorzien.” In een reactie aan Automotive meldt eigenaar Frank Bolsenbroek voor de meeste medewerkers werktijdverkorting te hebben aangevraagd.

14:00 | Livestream met Peter Niesink (Bovag)

Vanmiddag vond de eerste liveshow van Automotive plaats. Automotive-hoofdredacteur Luberto van Buiten sprak Bovag-directeur Peter Niesink. Bekijk hieronder de uitzending terug. Niesink ziet dat veel bedrijven het lastig hebben, maar proeft ook veel optimisme. Ook is het tijd dat dealers en importeurs even de strijdbijl (onder meer over bonussen) begraven. “In deze tijden moet je er samen uit proberen te komen.” Bovag ziet verder de verkoop afnemen en ook de onderdelenleveringen stagneren. “Een van onze speerpunten is nu om de bpm-betalingen uitgesteld te krijgen.” Bekijk het interview hieronder:

 

 

13.00 | Akzo Nobel bezorgd over werkstroom schadebranche

“We hebben besloten dat de buitendienst geen klanten meer bezoekt. Alleen voor calamiteiten komen we langs bij bedrijven of proberen we het online op te lossen”, meldt Sjoerd Hendriks, premium sales manager bij Akzo Nobel. Het lakmerk Sikkens voor schadeherstelbedrijven telt in ons land zo’n tweehonderd klanten. “De uitlevering loopt nog gewoon door en de productie in Sassenheim draait op volle toeren. Voorlopig loopt ook de voorziening van grondstoffen nog goed door.”

Hoewel de situatie en impact voor de herstelbranche moeilijk te voorspellen is, vreest Hendriks wel dat het consumentenvertrouwen veel minder wordt. “De urgentie om deuken te laten herstellen, wordt hierdoor waarschijnlijk minder. Bovendien gaat niemand meer de weg op en is er gewoonweg minder verkeer en dus minder schade”, zegt hij. “Voorlopig hebben de meeste bedrijven nog genoeg lopend werk voor de komende één tot twee weken, maar wat er daarna gebeurt, is natuurlijk een grote vraag. Iedereen is toch bezorgd dat de werkstroom gaan opdrogen.”

De consultants van Acoat Selected onderzoeken hoe ze de klanten met een skype verbinding kunnen bijstaan. “Als gevolg van corona komen allerlei vragen op onze partners af. We willen hen hierin zoveel mogelijk ondersteunen”, aldus Hendriks.

12:00: Innovam en IBKI annuleren alle examens

Opleidingsinstituten Innovam en IBKI hebben alle trainingen en examens geannuleerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt Innovam op zijn website. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 22 maart. “Uiterlijk donderdag 19 maart informeren we over de periode daarna”, meldt het bedrijf.

IBKI meldt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat apk-keurmeesters en rij-instructeurs hinder ondervinden bij het verlengen van hun bevoegdheid.

10:00 | Autobedrijf Kalsbeek sluit deuren

Autobedrijf Kalsbeek uit Heerenveen sluit voor onbepaalde tijd de deuren. Dat meldt het bedrijf in een mededeling op de eigen website. “Tot onze spijt is Autobedrijf Kalsbeek vanaf vandaag voor onbepaalde tijd gesloten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dit besluit hebben wij met veel moeite genomen omdat wij de veiligheid van onze klanten en medewerkers niet kunnen garanderen”, schrijft het bedrijf.

Er is bij het bedrijf niemand bereikbaar voor commentaar. Vooralsnog lijkt Kalsbeek een uitzondering te zijn, de meeste autobedrijven zijn nog gewoon geopend.

08:30 | Onderdelenreuzen Fource en AAGB: Nog weinig terugval

Vooralsnog valt de impact voor de onderdelendistributeurs Alliance Automotie Group en Fource mee. Dat melden de directeuren van beide bedrijven, Cor Baltus en Johan van der Hoeven, aan Automotive. Veel tijd en energie zit er bij beide bedrijven in het creëren van een vellige werkomgeving. Verder is er bij de medewerkers nog weinig onrust over hun toekomst. Er zijn zelfs lichtpuntjes. “Mensen werken nu allemaal thuis en hebben daardoor wel de mogelijkheid en tijd om de auto naar de garage te brengen.” Lees het hele artikel hier. 

08:20 | Dealerholding Haaima geeft korting aan horeca-ondernemers

De dealergroep uit Friesland verhuurt bedrijfswagens aan horecaondernemers zodat zij over kunnen stappen op het bezorgen van maaltijden. Speciaal voor deze groep hanteert het dealerbedrijf een aangepast tarief. “Wij hebben veel horecaondernemers in Friesland die bij ons leasen. Nu de coronacrisis toeneemt, willen wij hen tegemoet komen.” Lees hier meer over de actie van Haaima.

Nieuws van maandag 15 maart.

17:40 | ‘Duizend en één zaken te regelen’

Bij Pon Holdings worden de ontwikkelingen rond het virus al een aantal weken op de voet gevolgd, meldt het bedrijf aan Automotive. Er wordt waar mogelijk thuis gewerkt. “We volgen de maatregelen van lokale overheden in de diverse landen waar we actief zijn op de voet”, stelt Pon in een reactie. Het bedrijf is wereldwijd actief en de Aziatische activiteiten werden al eerder geraakt door het virus. “We proberen iedereen binnen onze organisatie zo actueel en goed mogelijk te informeren.”

Bij Pon is er een team actief dat zich specifiek bezighoud net de corona-uitbraak. “Er zijn duizend en één dingen die geregeld moeten worden.” Volgens Pon is het veel te vroeg om al inschattingen te kunnen maken van de impact van deze crisis. “Het is zaak de actualiteit op de voet te volgen en adequaat te reageren waar nodig.”

17.10 | RDW schort alle importkeuringen op

De RDW stelt alle keuringen van importauto’s uit tot 6 april, zo meldt Paul Dietz, divisiemanager Toezicht & Beoordeling bij de RDW. De keuringsinstantie is genoodzaakt om vanwege de verminderde bezetting alle dienstverlening te beperken en houdt uitsluitend keuringen voor cruciaal transport open, zoals voor autobussen, vrachtwagens en bedrijfsauto’s.

Van de zestien keuringsstations zijn er inmiddels al drie overgeschakeld op het nieuwe regime (Amsterdam, Schiedam en Zwijndrecht) en vanaf aanstaande woensdag zullen de andere stations omschakelen. Dietz verwacht dat er circa acht stations open zullen blijven voor de keuringen van cruciaal transport. “Geheel in lijn met de richtlijnen van de overheid zorgen we dat het transport in ieder geval gewoon kan doorlopen”, zegt Dietz. 

Ook stopt de RDW met de tenaamstelling en export aan de loketten van de keuringsstations. “Dat kan gelukkig nog wel bij veel exportbedrijven, postkantoren en de RDW balies in Zoetermeer en Veendam,” aldus Dietz. Ook bij het Kentekenloket kan men terecht voor de tenaamstelling.

14:53 | Open dag Wassink Autogroep afgelast

Wassink Autogroep heeft de Open Deur Dag op zaterdag 28 maart in Velp afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dit maakt het bedrijf vandaag bekend.

De twaalf vestigingen van de autogroep zijn nog wel geopend, waarbij de onderneming aangeeft de adviezen van het RIVM op te volgen.

14.00 | ‘We kopen geen occasions meer in’

Jaco Knoop leidt een van de grootste universele autobedrijven van Nederland. Hij heeft de inkoop van auto’s tijdelijk stilgelegd. “We hebben nog genoeg voorraad staan en dat laat ik nu even zo”, zegt hij in een interview met Automotive. Volgens Knoop is er nog steeds aanloop in de showroom. “Maar dat zal gaan teruglopen.”

13:30 | ING stelt verkoopprognose bij 

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de autoverkoop dit jaar rond de 400 duizend stuks uitkomt, in plaats van de eerder voorspelde 430 duizend. Dat meldde Rico Luman van de bank in de BNR Autoshow. Dat zou een daling van 10 procent zijn ten opzichte van vorig jaar, in plaats van de eerder geraamde 4 procent. Branchevereniging Bovag reageert desgevraagd aan Automotive dat het nog te vroeg is om een nieuwe prognose af te geven. “We zijn nu ook met heel andere zaken bezig, die voor ondernemers van urgenter belang zijn”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “Het is nog veel te vroeg om te speculeren over met hoeveel stuks de verkoop daalt. We houden ons nu bezig met de acute problemen en hoe die kunnen worden getackeld.”

12:22 | Vakgarage: Nog volop werk voor komende weken

Vishal Durgaram, voorzitter Vakgarage met 314 leden, meldt dat vrijwel alle vestigingen van Vakgarage zeker de aankomende drie weken nog volop werk hebben en dus ook gewoon open blijven. “We krijgen weinig tot geen annuleringen binnen van klanten”, zegt Durgaram. Hij vindt het nu nog te prematuur om iets te zeggen en meldt dat Vakgarage nauwlettend de ontwikkelingen volgt en alle maatregelen opvolgt die het RIVM voorschrijft.

11:30 | ‘Thuiswerken is voor sommigen wel wennen’

Bij importeur PSA Nederland werkt het overgrote deel van het personeel inmiddels thuis. “Dat is voor sommigen wel wennen. Veel medewerkers zijn het gelukkig wel gewend”, zegt woordvoerder Ellis Blasé. De importeur is momenteel met zowel hoofdkantoor als dealers in gesprek over te nemen maatregelen. “We hopen vanmiddag of morgen meer duidelijkheid te hebben. Vooralsnog draait alles door, waarbij we uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.” Er zijn nog geen corona-besmettingen geconstateerd bij de importeur. 

10:45 | ABS De Goey: ‘Geen verkeer, geen deuken’

De schadebranche houdt rekening met het opdrogen van werkaanbod. Dat zegt Albèrt de Goey, directeur ABS Autoherstel Woerden en voorzitter bestuur en RvC van de coöperatie ABS Autoherstel. “De vraag is alleen in welke mate”, zegt hij in een interview met Automotive.

09:45 | Auto Egberts laat geen klanten meer toe

Veel bedrijven melden maatregelen te nemen. Bij Auto Egberts in Leek worden geen klanten meer in het pand toegelaten. Klanten die hun auto brengen voor de werkplaats kunnen de sleutel afgeven door een raam. Ook kan er niet op een reparatie worden gewacht en wordt er ook geen contant geld meer aangenomen. “Onze monteurs voorzien elke auto van een stuur bescherm hoes, stoelhoes en dragen handschoenen. De gezondheid en de veiligheid van onze klanten, medewerkers en onze familie hebben de hoogste prioriteit”, schrijft het bedrijf.

09.39 | Focwa: Stel mondkapjes beschikbaar aan de zorg

De branchevereniging roept zijn leden op om beschermingsartikelen, zoals mondkapjes en handschoenen beschikbaar te stellen aan de overheid. “We hebben onze leden gisteravond gevraagd om mondkapjes, beschermingsmaskers of brillen ter beschikking te stellen aan de overheid. We verwachten dat veel bedrijven daar gehoor aan zullen geven”, zegt Focwa-woordvoerder Brecht Grieten.

Focwa roept schadeherstelbedrijven op om te laten weten welke artikelen ze eventueel beschikbaar stellen zodat de branchevereniging dit in nauw contact met de overheid kan coördineren. Focwa zegt zijn leden voortdurend zo goed mogelijk te informeren, ook over mogelijke maatregelen zoals tijdelijke arbeidstijdverkorting. “We hopen de impact van de coronacrisis voor onze bedrijven zo veel mogelijk te minimaliseren”, aldus Grieten, die benadrukt dat leden vooral ook de maatregelen van de overheid nauwlettend moeten opvolgen.

In China bleek eerder dat de schadewerkplaatsen al snel na de lockdown leeg kwamen te staan. 

09:30 | BCA stopt met fysieke veilingen

Remarketingbedrijf BCA stopt met fysieke veilingen. Per direct zijn alle veilingen online. De extra kosten die hierbij normaal worden berekend, komen te vervallen. Deze week worden er nog normale hoeveelheden auto’s geveild. Bij het veilinghuis is vorige week een corona-besmetting geconstateerd. Die medewerker zit in quarantaine, meldt BCA.

Het ophalen en brengen van voertuigen gaat nog gewoon door, al neemt het bedrijf wel maatregelen om fysiek contact tussen mensen te voorkomen en wordt er door medewerkers waar mogelijk thuisgewerkt. 

09.20 | Bovag inventariseert consequenties

Brancheorganisatie Bovag meldt op dit druk bezig te zijn om de gevolgen van de coronacrisis te inventariseren. “Dit gaat zeker consequenties hebben voor al onze bedrijven in de branche: van dealers tot autobedrijven, maar ook de rijschoolhouders en tankstations”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Bovag riep vorige week bedrijven al op goed te kijken naar de beschikbare regelingen, die inmiddels zijn opengesteld.

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open, zo liet het Ministerie van Economische Zaken gisteravond weten. Het kabinet schat dat al direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt aan mkb-bedrijven die getroffen worden. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen en uitstel van betaling/verlaging van voorlopige belastingaanslagen bij de Belastingdienst.

09.00 | Stern en Hedin schorten fusiebesprekingen op

Dealerholdings Stern en Hedin laten vanochtend weten de fusiebesprekingen op te schorten. De ondernemingen zeggen alle tijd en energie nodig te hebben om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. “Het al in een vergevorderd stadium verkerende fusieproces wordt opgeschort totdat de invloed van de corona crisis is uitgewerkt”, schrijft Stern. Eerder al besloot Stern alle noodzakelijke maatregelen te nemen die de sterke balans en liquiditeitspositie maximaal beschermen. “De maatregelen waartoe besloten is zien onder andere op een investeringsstop en verlaging van de voorraden en voorts op diverse verdere kostenbesparingen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze Corona crisis het hoofd te kunnen bieden.”

De koers van Stern zakte vandaag tot 8,50 euro. Dat is de laagste koers sinds de uitbraak van de crisis in 2009. Het aandeel herstelde zich daarna en stond net na het middaguur op 9,45 euro (-13%). De AEX zakte tot onder de 400 punten (-8%). 

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.