Corona-liveblog #41: Branche presenteert coronaprotocol in Den Haag | ‘Waarde autofabrikanten 522 miljard euro gedaald’

Coronavirus • Automotive houdt dagelijks een liveblog bij met de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Tesla-topman Elon Musk mag de fabriek in Fremont toch openen, mits hij zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften. Deelautoconcept Amber ontwikkelde een zelf desinfecterend systeem en gaat daarmee proefdraaien. En, minder verkeer op de weg betekent niet automatisch meer verkeersveiligheid, zo blijkt uit onderzoek.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

15:20 | Vaco hebben iets meer vertrouwen

De overgrote meerderheid van de Vaco leden (88%) heeft er alle vertrouwen in dat het bedrijf door de crisis komt. Dat is iets meer dan tijdens de vorige meting, toen dat percentage op 83 lag. Zo blijkt uit de vierde coronamonitor die de branchevereniging vandaag publiceert. Iets meer dan een derde van de leden maakt gebruik van één van de steunmaatregelen: 25% van NOW regeling en 17% doet een beroep op de coulanceregeling van de Belastingdienst. Lees hier het artikel.

15:00 | Presentatie branchebreed protocol

Diverse brancheorganisaties, opleiders, vakbonden en specialisten hebben vandaag een gezamenlijk brancheprotocol gestuurd aan de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat. Zo meldt Bovag. De organisaties hebben de krachten gebundeld voor een branchebreed coronaprotocol waarin voorschriften en maatregelen zijn opgenomen die veilig en hygiënisch werken moet garanderen. De anderhalve meter afstand is evident, maar ook adviezen over de reiniging van gereedschap, inrichting van de werkplaats, showroom en receptie zijn in de handleiding opgenomen. Lees hier het artikel.

12:02 | Minder ongelukken, evenveel dodelijke slachtoffers

Uit onderzoek van verkeerskundig ict-bureau VIA blijkt dat het aantal ongelukken tijdens de afgelopen weken is gehalveerd, maar dat het aantal verkeersdoden nauwelijks is gedaald, namelijk met 3,6 procent. Het VIA deed onderzoek naar het effect van de coronacrisis op de verkeersveiligheid in opdracht van de politie. Lees hier het artikel. 

09:51 | Amber komt met zelf desinfecterende deelauto

Deelautoconcept Amber introduceert een systeem waarbij de auto met UVC licht wordt ontsmet. Zo meldt Amber.

UVC licht wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel in diverse industrieën. Het licht heeft een dodelijke uitwerking op virussen en bacteriën. Zodra de lamp uit is blijven er geen schadelijke stoffen of straling achter. Amber doet nu onderzoek naar het veilig toepassen van deze methode. Door voor korte tijd een fel UVC licht te laten schijnen in de auto worden virussen en micro-organismen gedood. Binnenkort zijn de eerste twee auto’s van Amber binnenkort zelf desinfecterend. Als de proef goed verloopt, wordt het systeem in de hele vloot doorgevoerd.

08:35 | Tesla mag toch fabriek openen

Tesla mag van de regionale toezichthouder de productie in de fabriek in Californië weer hervatten, mits de automaker zich aan de veiligheidsmaatregelen houdt. Dat meldt Bloomberg vandaag. Tot woede van topman Elon Musk werd de herstart van de productie in de fabriek in Fremont eerder verboden. Hij dreigde toen te vertrekken uit Californië. De Teslabaas kreeg bijval van president Donald Trump, die dinsdag twitterde dat de fabriek onmiddellijk open moest.

Er werken tien duizend mensen bij de fabriek, waar de modellen S, X en 3 worden gemaakt. De productie in Fremont heeft sinds eind maart stilgelegen.

08:30 | ‘Waarde autofabrikanten 522 miljard euro gedaald’

De beurswaarde van autofabrikanten is als gevolg van de coronacrisis met 522 miljard euro gedaald. Dat berekende onderzoeksbureau Globaldata. Het bureau baseert zich op de marktwaardes aan het einde van het eerste kwartaal. Volgens Globaldata is ongeveer dertig procent van de waarde van de bedrijven verdampt. Op korte termijn wordt er geen verbetering verwacht, als gevolg van haperende productieketens en een lagere vraag. Bij PSA en FCA zijn de lagere waarderingen een probleem bij het afronden van hun fusie. Bekijk al het coronanieuws van de afgelopen weken in ons dossier 




Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.