Overheid haalt meer bpm-inkomsten op

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Stern verbetert zijn liquiditeitspositie. (Foto: Shutterstock)

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De opbrengst van de bpm steeg met 6,1 procent tot 1,6 miljard euro. Tariefverhogingen zijn één van de oorzaken van deze stijging. Voor de bpm zijn in 2016 de CO2-grenzen aangescherpt voor benzine- en dieselauto’s. De tarieven van de drie hoogste categorieën van CO2-uitstoot zijn verhoogd. Dat compenseerde voor de lagere nieuwverkoop.

De overheid ontving vorig jaar 20,7 miljard aan milieubelastingen en 4,6 miljard aan milieuheffingen. Milieubelastingen zijn gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto’s en het energieverbruik. De accijns op brandstof, de motorrijtuigenbelasting en de energiebelasting waren in 2016 respectievelijk 8,1 miljard, 5,6 miljard en 5 miljard euro. De opbrengsten van de energiebelasting zijn het hardst gestegen (met 10,7 procent) ten opzichte van het jaar daarvoor.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Reacties

  • F.G.L. Van Putten

    En denken we werkelijk dat de overheid deze ,meer dan 21 miljard €uro die overigens in de “algemene”middelen terecht komen, laat vallen als we over 25 jaar allemaal EV of FC-EV rijden?Dus let de komende jaren op de nieuwe belasting op laadpalen of duurzame stroom of waterstof etc,etc!