Akzonobel gaat powdercoatings maken van oude autobanden

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat meldt Akzonobel.

Voor de productie van powdercoating wordt nu nog de grondstof carbon black gewonnen uit aardolie. Bij die productie komt CO2 vrij. Door de productie van carbon black uit autobanden wordt bespaard op aardolie en komt er een oplossing voor het grote overschot aan autobanden. Een deel daarvan wordt weliswaar gerecycled – bijvoorbeeld voor gebruik op kunstgrasvelden – maar het grootste deel wordt verbrand in de energiecentrales.

Black Bear heeft een fabriek in Limburg waar jaarlijks anderhalf miljoen banden kunnen worden verwerkt. Volgens Martijn Lopes Cardozo, directeur van Black Bear, kan de fabriek een CO2-besparing realiseren die gelijkstaat aan het planten van een miljoen bomen. Akzonobel en Black Bear kijken nog naar verdere toepassingen van de carbon black uit oude banden.

Fusiebesprekingen

Akzonobel probeert, na de mislukte overnamepoging van PPG dit voorjaar, te fuseren van het Amerikaanse Axalta. Die fusie leek af te ketsen, maar de gesprekken zijn nu toch weer gaande, meldde financieel persbureau Bloomberg begin deze week. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.