Fusie Akzonobel en Axalta ketst af

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Akzonobel blijft voorlopig zelfstandig. (Foto: Shutterstock)

Dit meldt Akzonobel in een verklaring.

Het bedrijf maakt niet bekend waarom de fusiebesprekingen zijn gestopt. Akzonobel geeft in de verklaring enkel aan dat het verder gaat met het eerder ingezette beleid en de doelstellingen voor 2020. Volgens persbureau Reuters zijn de fusiegesprekken tussen Akzonobel en Axalta afgebroken omdat het Japanse verfbedrijf Nippon Paint een bod op Axalta heeft uitgebracht. Inmiddels is dat bevestigd door Nippon Paint. Daarbij gaat het om een overnamebod in contanten en niet om een fusieplan, zoals bij Akzonobel.

De fusie met Axalta werd beschouwd als een poging van Akzonobel om zich door groei te verdedigen tegen overnames. Afgelopen voorjaar dreigde het Amerikaanse PPG de Nederlandse lakkenfabrikant over te nemen. Die (vijandige) overname werd op het nippertje voorkomen.

Het FD analyseert dat de fusie met Axalta Akzonobel veel voordeel had kunnen brengen. Axalta heeft toegang tot een aantal grote autoproducenten zoals BMW, Opel, Hyundai, Renault en Ford. Daarnaast is Axalta wereldwijd de nummer 1 in de markt van autoreparatielakken.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.