Qooder dealernetwerk groeit naar 12, nee 13 dealers

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De afgelopen dagen zijn er tien Qooders verkocht. (Foto: Qooder)

Het drie- en vierwielige scootermerk Qooder heeft twee maanden na introductie op de Nederlandse markt het dealernetwerk uitgebreid naar 13 dealers, alle lid van Bosch Car Service. Vanmorgen stuurde het bedrijf en persbericht met de uitbreiding naar twaalf dealers, maar daar kwam er vandaag weer een bij, vertelt importeur Freek Sanders van Well van Qooder Nederland aan Automotive. Dat betekent dat er zeven dealers bij zijn gekomen: Autobedrijf Haitsma (Franeker), Bosch Car Service Van Kuyk (Schagen), Autobedrijf De Rijk (Etten-Leur), Bosch Car Service Paul’s Garage (Hilversum), Autoservice Van Bruchem (Zwolle) en BCS Autogroep Amsterdam ZO (Amsterdam) en Autobedrijf Slootweg (Amersfoort).

Qooder heeft een samenwerking gesloten met Bosch Car Service, om via deze garageformule een dealernetwerk op te tuigen. Bedrijven die willen deelnemen moeten twee demomodellen rijdend hebben en twee modellen in de showroom hebben staan. “Er wordt ook nog gewerkt aan een shop-in-shopformule, waardoor de Qooder in de showroom echt zijn eigen merkbeleving krijgt”, vertelt Sanders van Well. In deze Qooder-corner moet dan een televisie staan om de scooter in werking te tonen, en accessoires kunnen worden verkocht.

Andere kopersgroep

Inmiddels komt de verkoop bij de BCS-bedrijven ook op gang, vertelt Sanders van Well. “De afgelopen dagen hebben we er tien verkocht. De bedrijven moeten er eerst ook nog ervaring mee opdoen, ze zijn natuurlijk gewend om auto’s te verkopen. Onze verwachting is dat we dit jaar tussen de 300 en 400 Qooders kunnen verkopen.”

Door de crisis is de huidige kopersgroep wel een andere dan was bedacht ter voorbereiding op de introductie. “Toen we eind vorig jaar begonnen met de voorbereiding lag de focus op mensen die door de file wilden laveren en parkeerproblemen wilden omzeilen: werknemers in de binnensteden. Nu zien we dat juist 40-plussers, die niet met vakantie gaan maar wel dagjes weg willen, de Qooder kopen. Ik denk dat we vanaf september meer bedrijvigheid en dus langere files zullen zien. Dan zal ook de vraag vanuit de eerst geformuleerde doelgroep toenemen. Aangevuld met mensen die het OV willen mijden.”Bekijk hier de Automotive Livestream met Qooder-dealer Van Kuilenburg.

Door de coronacrisis was ook de ontwikkeling van de elektrische variant van de Qooder vertraagd. Deze komt nu naar verwachting medio september de markt op. De vierwielige benzinevariant kost 12 duizend euro, de elektrische ruim 21 duizend. “Een flink prijsverschil, maar er is al vraag”, zegt Sanders van Well. “Vooral van bedrijven in steden die per se een elektrische variant willen.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.